Som vi tidigare berättat har det gjorts justeringar i Motalas skolkök på grund av de ökade matpriserna. Till exempel; under vintern har man valt att servera soppa en gång i vecka istället för varannan, och man har valt bort kravmärkt smör och ost.
– Det är mycket billigare, säger Tomas Hemmingsson, kostchef i Motala kommun.
Nu funderar man på att byta ut ekologisk färsk frukt och vissa potatisprodukter, mot konventionellt odlat. Det är dock inte bestämt.
– Det kan bli så för att få det att gå ihop i slutändan på året. Men vi vill samtidigt köpa eko. Det är lite tråkigt att behöva göra den här prioriteringen alltför mycket, säger Tomas Hemmingsson.
Likt tidigare håller de koll på de råvaror som kan bli dyra. Hemmingsson lyfter att de inte gör några försämringar kvalitetsmässigt.
– Vi har haft servering med helt kycklinglår, en av enhetscheferna tittar på att göra om något recept till en gryta, att man tar strimlad eller tärnad kyckling istället det är en gigantisk skillnad i pris.
Det kan också bli så att de i vissa fall ersätta en dyr populär rätt mot en billig populär rätt.
– Köttfärssås är en populär rätt och inte speciellt dyr. Kanske kan man servera det en gång till istället för en kycklingmaträtt, kyckling har stuckit iväg något kopiöst i pris.
Ett tag hade man funderingar på om man skulle införa en till vegetarisk dag i vecka, men den idén har man övergett.
– De produkterna är inte alltid billigare.