Skyddsjakt mot varg inledd efter ny attack – återvände till hagen

Skyddsjakt mot varg har inletts norr om Borensberg. DNA- prov visar att det är samma hanne som ligger bakom åtminstone två av tre attacker i närtid.

Länsstyrselen har fattat beslut om skyddsjakt av en varg. DNA visar att en hanne från Fågelmossenreviret åtminstone ska ligga bakom två av tre attacker i närtid. (Genrebild).

Länsstyrselen har fattat beslut om skyddsjakt av en varg. DNA visar att en hanne från Fågelmossenreviret åtminstone ska ligga bakom två av tre attacker i närtid. (Genrebild).

Foto: Strand Mikael

Motala2024-06-12 12:00

Varg attackerade får i Tjällmotrakten både den 20 maj och den 3 juni. Efter det meddelade länsstyrelsen att villkoret för att få påbörja skyddsjakt uppfylls om det sker ytterligare angrepp eller "likvärdig händelse".

Under tisdagen, mitt på dagen, gick en varg till angrepp i Godegårdstrakten.

– Ett får avled vid angreppet och fyra fick avlivas, säger vilthandläggare Richard Larsson.

I samband med angreppet påbörjades skyddsjakten, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande under onsdagen. Beslutet gäller till och med den 30 juni och det är en varg som får fällas.

Myndigheten skriver också att en varg, efter tisdagens attack, återkom till samma fårhage natten till onsdag.

"Skott avlossades mot vargen. Eftersöksekipage tillkallades till platsen med tränade eftersökshundar. De har genomfört skottplatsundersökning samt påbörjat eftersök. De kunde inte hitta något som tyder på att vargen träffats och vargen har därefter friskförklarats".

Är det ett noga avvägt beslut att det är en varg som nu får skjutas?

– DNA-analysen visar på en skadegörande individ. Vi ser det som att jakten bör riktas mot den, säger Richard Larsson och förklarar att nya beslut kan komma att tas längre fram. 

Men inom ett revir befinner sig flera vargar, vilket skulle kunna leda till att en helt annan varg blir skjuten?

– Det är alltid en risk. Vi vet att det är hanen från Fågelmossenreviret som angripit får vid två tillfällen. Därför har vi skrivit ett villkor, att om det är möjligt ska jakten riktas mot en hanvarg. Men det går inte alltid att urskilja och kan vara svårt att förutse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!