Ny vargattack i Tjällmo – lantbrukaren: "Det är fruktansvärt"

En ny vargattack inträffade i Tjällmo natten mot måndag. Enligt den drabbade lantbrukaren har mellan 15–20 får drabbats.

Inom loppet av 14 dagar har det skett två vargangrepp mot får i Tjällmotrakten. (Bilden har inget med händelserna att göra).

Inom loppet av 14 dagar har det skett två vargangrepp mot får i Tjällmotrakten. (Bilden har inget med händelserna att göra).

Foto: Paul Kleiven

Tjällmo2024-06-03 14:00

Så sent som för två veckor sedan skedde ett angrepp i Tjällmo, där tre får dog och nio var så skadade att de fick avlivas, enligt länsstyrelsen.

Nu har det hänt igen. På en gård i samma område, några kilometer från samhället, uppger den berörde lantbrukaren som inte vill gå ut med sitt namn.

– Det är mellan 15 och 20 får som är drabbade. Sju är direkt dödade och de andra är skadade eller avlivade, säger han.

Dessutom har en handfull får försvunnit från gården.

– Vi vet inte var de är. De har rymt, säger lantbrukaren som berättar att fåren gick ute på ett bete när de attackerades.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som han själv gjorde upptäckten.

– Det är fruktansvärt. Det är ju ens djur som man har.

Har du varit orolig över att det här kan hända?

– Man är ju medveten om att vargen finns, så är det ju men man kan inte göra så mycket åt det tyvärr. Jag tycker att det här behöver belysas i pressen så att de som bestämmer får se att det är ett fruktansvärt problem med varg som vi har. Den dödar oskyldiga djur, säger han.

Under måndagen befann sig personal från länsstyrelsen i Östergötland på den drabbade gården.

Hur ser ni på att det skett ännu en vargattack på kort tid?

– Självklart tar vi det på jättestort allvar. Det här är ju det vi jobbar med hela tiden nu, säger vilthandläggare Lovisa Häggström.

Hon kan i nuläget inte uppge om det handlar om en eller flera vargar som varit på plats. En ensam varg kan däremot attackera flera djur samtidigt, enligt ett så kallat beteendeprogram där vargen triggas av se djur springa, framhåller hon.

Nu arbetar länsstyrelsen med att vidta akutåtgärder på plats, för att försöka förhindra nya angrepp. Det kan ske genom att man till exempel sätter upp tråd med långa lappar som fladdrar i vinden för att skrämma bort vargen.

Vilthandläggaren berättar att det vanligaste sättet för en varg att ta sig in i ett hägn är att krypa in under staketet. Här finns också åtgärder att vidta för att minska risken.

– Det vi kan säga till djurägare är att de ser över sina staket, att man har ordentligt med ström och att tråden sitter max 30 centimeter över backen.

Du har tidigare uppgett att sker det fler angrepp på tamdjur kan det bli aktuellt med skyddsjakt. Hur ser du på det nu?

– Det måste vi återkomma till. Det kan inte jag svara på ensam. Så fort vi får ett angrepp så tittar vi på hur situationen ser ut, säger Lovisa Häggström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!