I en interpellation, en fråga i fullmäktige, till socialnämndens ordförande, Maths Andersson (L), uppger Marcus Lejonqvist att språktest inom äldreomsorg diskuteras och har införts i andra kommuner. Och han undrar "när är alliansen intresserade av att inför språktest" och om alliansen ser ett problem när det gäller språkbrist inom äldreomsorgen.
– Vi ser att resten av Sverige vaknar upp. Det är flera kommuner som reagerar på de här frågorna, säger Lejonqvist och tilläger att han ser ett tydligt behov av att införa ett språkkrav inom äldreomsorgen.
– Vi får till oss att det är ett problem, att det finns kunskapssvårigheter när det gäller språk mellan brukare och personalen. Svenska språket är primärt inom äldreomsorgen, säger han och menar att det handlar om en trygghet för både brukare och personal.
I behandlingen av den avslagna motionen uppgav Maths Andersson att då det krävs utbildning för att få jobb i omsorgen och att det i den utbildningen ingår svenskundervisning så fyller ett språktest ingen funktion.
– Problemet är att om man är timanställd eller vikarie så rekommenderas man att få utbildning i svenska under tiden som man arbetar. Men vi vill att de ska ha kunskapen innan de börjar, säger Lejonqvist.
Andersson säger att det inte finns något färdigt svar på interpellationen ännu men att det är viktiga frågor som SD väcker.
– Språket är oerhört viktig och det är viktigt att vi utvecklar det på det sätt som det går. Vi bevakar den här frågan givetvis, oavsett om det kommer en interpellation eller ej.
Regeringen har nyligen gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett nytt stöd för språkbedömning. En del i det kommer sig av att både Inspektionen för vård och omsorg och Coronakommissionen rapporterat om bristande kunskap i svenska bland personalen inom omsorgen. Enligt integrationsminister Anders Ygeman (S) vill man tydliggöra språkkraven så att kommunerna får möjlighet att kontrollera kunskaperna både hos de som ska anställas och även redan befintlig personal.
– Jag tror att det sammanfaller rätt väl även med våra synpunkter. Så om det, både från Socialstyrelsens sida och från högre ort, kommer andra beslut i de här frågorna så kommer vi titta över det också, säger Maths Andersson.
Svar på interpellationen kommer att ges vid fullmäktige i juni.