Så ska ett nytt Drottningplan förhindras

Drottningplan och Skolgårda. Kommunen har haft flera stora investeringsprojekt där kostnaderna sprungit iväg. Nu ska det förhindras.

Drottningplan blev betydligt dyrare än planerat.

Drottningplan blev betydligt dyrare än planerat.

Foto: Anders Törnström

Motala2020-02-20 06:00

Beslutet att bygga om Skolgårda skola fick tas om efter att kalkylen spruckit med mångmiljonbelopp. Mariebergsskolan ansågs ha brister vid öppnandet och ombyggnationen av Drottningplan blev en investering där det var oklart vem som egentligen ansvarade när miljonerna drog iväg. 

Kommunen har de senaste åren haft stora investeringsprojekt där det kommit kritik från olika håll för hanteringen, men nu ska det ändras. Sedan tidigare finns ett övergripande beslut om riktlinjer för planering och uppföljning av investeringsprojekt, men det har nu förtydligats ytterligare. Kommunstyrelsen har nämligen tagit fram nya regler om hur investeringarna ska skötas. De nya riktlinjerna ska ge tydligare och mer enhetlig redovisning, bättre planering och uppföljning.

– Till att börja med har vi definierat begreppen så att man pratar om samma sak. Nu klargörs också hur investeringsprocessen ska gå till på olika nivåer, säger kommunalråd Kenneth Söderman (L).

Kommunen har i många år haft problem med att få alla projekt som tas upp i budgeten gjorda. Förra året genomfördes omkring 60 procent enligt Lena Westerlund (S).

– Det innebär att vi binder upp mycket pengar, säger hon.

En nyhet i riktlinjerna är också att projekten inte lika skarpt ska knytas till olika budgetår. Det ser politikerna som viktigt.

– Det skapar ett lugnare tempo för verksamheten och gör också att vi kan få bättre slutredovisningar, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

I reglerna anges också att om det blir fördyringar ska det återkopplas direkt till politikerna.

– Om det blir avsteg på fem procent eller fem miljoner kronor så ska frågan upp till kommunstyrelsen eller fullmäktige igen. Det gör att vi får bättre kontroll, säger Lena Westerlund.

– Det har varit problem tidigare, men nu sätter vi igång en helt ny process. Nu ska vi undvika den där typen av problematik, tillägger Kenneth Söderman.

Samtidigt är de nya riktlinjerna inte ristade i sten.

– Det har vi också sagt. Det här ska utvärderas och så kan vi justera riktlinjerna vid behov, säger Lena Westerlund och fortsätter:

– En annan viktig aspekt är att vi var helt eniga om det här över partigränserna. Det innebär att de här riktlinjerna kommer att leva oavsett vem eller vilka som styr.

De nya riktlinjerna ska slutgiltigt klubbas av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!