Så mycket dyrare blev Drottningplan

Drottningplan blev inte tio miljoner dyrare än beräknat, bara 6,3. Nu har politikerna fått klarhet i summorna, men fortfarande återstår flera viktiga frågor om hanteringen av ett av kommunens största byggprojekt.

Drottningplansprojektet är ett av de största i kommunen.

Drottningplansprojektet är ett av de största i kommunen.

Foto: Katarina Hydén

Motala2017-10-28 08:00

Efter turerna kring byggandet av Drottningplan som befarades ha blivit tio miljoner dyrare än beräknat bad tekniska nämnden revisionen om en granskning. Den är färdig och nämnden har nu tillsammans med kommunstyrelsen svarat på den kritik som kommit som bland annat pekat på att det saknats styrning.

– Det är helt tydligt att det här projektet inte fungerat som man skulle önskat, säger tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson (MP).

I svaret till revisionen framkommer dock hur mycket dyrare projektet blivit. Det rör sig inte om de befarade tio miljonerna, utan istället 6,3 miljoner kronor.

– Det har gjorts förändringar i planerna om vad som skulle göras och därför har det blivit dyrare. Det här var också ett ofantligt stort projekt och då är en differens på sex miljoner kronor inte så mycket i sammanhanget, säger hon och tar som exempel att rivningen av tunnlarna kostat omkring tre miljoner kronor och var en insats som initialt inte fanns med i projektet.

– Att det drog ut på tiden därför att vi inte stängde av trafiken är också något som kan ha fördyrat, fortsätter Agneta Niklasson.

Samtidigt är hon inte nöjd med revisionens rapport. Hon menar att nämnden hade velat ha en ännu djupare belysning av Drottningplan och av ombyggnationen av Skolgårda för att politikerna skulle få bättre stöd i hur de ska jobba framöver.

– Vi har fått lite hjälp, men det var väldigt övergripande, säger hon.

Därför vill tekniska nämnden göra ytterligare en djupdykning i projektet Drottningplan. Det görs dels för att lära för framtiden, dels för att få svar på en del frågor som kvarstår.

– Jag är inte orolig egentligen, det har ju inte försnillats pengar. Men vi undrar fortfarande om hur en del beslut har tagits. Att riva tunnlarna till exempel, vem har tagit det beslutet? Det borde ha tagits av oss politiker, men vi har inte haft frågan uppe i nämnden, säger Agneta Niklasson.

Som politiker i tekniska nämnden har hon inte heller ens sett att pengar använts till tunnelrivningen eftersom ekonomin skötts av kommunstyrelsen.

– Det gör att det varit otydligt var ansvaret ligger, säger Agneta Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om