Som vi tidigare berättat har flertalet lyktstolpar bytts ut och delar av elnätet uppdaterats i Brunnsvik. Arbetet har varit ett samarbete mellan kommunen, Vattenfall och BoreNet.
Arbetet är ett av många som har kantats av kabelstölder. Nästan varje morgon kunde personalen se att någon eller några klippt av och stulit kabel under natten.
– Sen i somras har det ökat markant i Motala. Det går lite i perioder, säger Ove Andersson, projektledare, Vattenfall, som menar att problematiken finns över hela landet.
Går det då att skydda sig, och i så fall hur? I Motala har man helt enkelt fått ändra sitt arbetssätt. Istället för att jobba på det snabbaste, och i vanliga fall billigaste sättet, får man ta till lösningar som försvårar för tjuvar.
Till exempel har man har fått jobba utefter devisen att de kablar som läggs ner i marken också måste täckas över samma dag, där det gått.
– Hinner vi inte gräva och fylla igen samma dag då lägger vi i rör i marken så kan vi dra kablarna efter sen, säger Andersson.
Vad gäller själva lyktstolparna så hade det varit billigast att byta alla i ett svep. Men, för att undvika stölder valde man istället att montera stolpar löpande under arbetets gång.
– Det finns lite olika varianter men allting det här gör att det blir mycket, mycket, dyrare.
– Jag skulle nog tippa på att arbetet blir nog 20 procent dyrare nu när vi har så mycket kabelstölder och vi är tvungna att arbeta på ett annat vis, säger Andersson.
Trots detta har många meter kabel stulits. Att skydda sig helt är svårt. Att hyra in ett vaktbolag som lösning tror inte Andersson mycket på.
– Det går väldigt fort att gå ner och klippa en kabel och försvinna därifrån.
Framöver kan det bli så att man går över från kopparkabel till aluminiumkabel i belysningsstolparna, berättar Andersson. Som ett alternativ för att undvika stölder.
Varför har man inte gjort det?
– Man vill helst inte blanda så man har både koppar och aluminiumkabel. Bygger vi nya områden kan vi bygga med ren aluminiumkabel.
Samtidigt är kablarna i aluminium grövre, förklarar han.
– Det blir lite osmidigare när man är inne och jobbar i en stolpe, men det är något vi får överväga om vi ska ha mer aluminium, avslutar Ove Andersson.