Enligt Per Stark (M) handlar satsningen bland annat om att lyckas nå visionen om 50 000 invånare innan 2040 och att öka antalet hotellnätter i Motala.
– Det här är otroligt bra, säger han under ett fullmäktigemöte.
Satsningen handlar om att kommunen ska tillsätta en evenemangsstrateg, som enligt Per Stark ska vara en "spindel i nätet" när det gäller evenemang i Motala. Tjänsten kommer, under 2024, att kosta en miljon kronor.
– Det är det vi behöver nu.
Men, alla politiker känner inte samma entusiasm kring frågan. Oppositionsråd Elias Georges (S) konstaterar att det redan finns externa aktörer som genom sina evenemang lyfter stadsdelen och sätter Motala på kartan. Dessutom menar han att Motala redan har fler evenemang än tidigare – utan en strateg.
– Jag undrar, vad ska den här nya strategen medföra och bidra med? Ska den gå till Lokverkstan och tala om vad de ska göra? Eller ska han eller hon gå till Folkets hus och tala om vad de ska göra?
Per Stark menar att evenemangsstrategens uppdrag bland annat kommer handla om att lotsa arrangörer, besöka andra kommuner för att se vad som kan tas vidare till Motala och skapa evenemang. Vidare lyfter han att vissa aktörer låter bli att arrangera evenemang i Motala i dag, då det inte finns någon tydlighet kring vart man ska vända sig. Den bilden delas av Erik Backman (M):
– Vi har stora, fantastiska evenemang hos oss, både dem som vi driver i egen regi och framför allt sådana som andra aktörer driver. Men, det har varit många evenemangsetableringar som verkligen har hängt på gärdsgården här i kommunen för att lotsen in till oss inte har funkat som den ska.
Erik Backman tillägger:
– Jag förstår att politik handlar om prioriteringar, men det här tror jag är en prioritering som man behöver och ska göra.
Både S, MP och V anser dock att det är fel prioritering i fel tid. Elias Hallén (MP) konstaterar att tjänsten inte nödvändigtvis är dålig, men att det är fel väg att gå under en lågkonjunktur.
– Vi menar att de pengarna skulle kunna göra mycket mer nytta i vår verksamhet, säger han.
Helén Isacsson (S) lyfter det faktum att bildningsnämnden senast i januari fattade beslut om besparingar inom kultur och fritid, på 700 000 kronor, för att finansiera bevarandet av El Sistema. Det handlar bland annat om en indragen tjänst på kulturskolan och minskade föreningsbidrag. Den miljon som nu ska gå till tillsättandet av en evenemangsstrateg tycker Helén Isacsson bör sparas, för att slippa genomföra de besparingarna.
Per Stark anser dock inte att frågan om en evenemangsstrateg ska ställas mot övriga sparåtgärder. Samtidigt kontrar Elias Georges med att politik trots allt handlar om att prioritera.
– Du säger att det här är ett beslut och det kan inte ställas mot övriga, men det blir ju effekten. Ni har satt ett sparkrav på 700 000 mot övrig kultur som drabbar våra barn och unga, mot att få fram en strateg i dessa spartider. Det är det som är skillnaden i politiken, säger han.
Karin Westberg (C) håller med S om att den kommande besparingen inom kultur och fritid är negativ. Däremot tror hon att det är rätt tid att satsa på en evenemangsstrateg, framför allt nu när Lalandiaetableringen inte blir av.
– Det vi ska göra i den här kommunen är att lyfta oss själva och tala om vad vi har att visa, vad vi är bra på, vilken vacker och fantastisk kommun vi har på många sätt. Jag tror att det här ligger rätt i tiden, säger hon.