Sänkta bidrag, en minskning på Kulturskolans personal, en nedskärning på verksamheten Kulturkoll och "ett allmänt spar" hos samtliga verksamheter. Det är vad bildningsnämnden har fattat beslut om, för att finansiera bevarandet av musiksatsningen El Sistema.
– Det är till att börja med inte ett förslag som vi i majoriteten helst hade velat se som förslag, utan som bekant ville Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att det här sparet skulle vara på El Sistema. Det röstades ju ner i december och då är det här det alternativa, säger bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M) och tillägger:
– Det här är inte den väg vi hade önskat gå, så det vill jag vara tydlig med. Det här är sämre sparalternativ i våra ögon, men det är ändå bättre än andra alternativ som har lagts fram.
Den bilden delas inte av samtliga partier. S vill i stället spara pengarna genom att inte anställa den tänkta evenemangsutvecklaren. Karin Westberg (C) lyfter att ett alternativ hade varit att dra ner på antalet paddor och datorer i skolorna.
– Man behöver inte, i de låga åldrarna, ha den här stora tillgången till paddor och så. Det här är någonting att titta på, säger hon och lyfter att det finns evidens som säger att barn i framför allt låga åldrar ska använda digitala skärmar mindre.
Digitala läromedel är något som C-politikern har lyft i en skrivelse kring skolresultat. Enligt Lotta Lexén kommer den frågan därför att diskuteras i samband med att skrivelsen tas upp, i februari eller mars.
Ett beslut om att minska ner på datorer och paddor i skolan hade heller inte kunnat fattas så snabbt, menar hon. Hon ser en risk för olikvärdighet bland elever, eftersom det finns de som inte själva har en dator eller padda hemma, eller som delar den med hela familjen.
– Det är på inget sätt självklart att barn till och med årskurs fem inte ska ha tillgång till ett eget digitalt verktyg. Så mycket kan jag säga redan nu om mitt ställningstagande.
Dessutom behöver bildningsnämnden spara 700 000 kronor redan i år, framhåller Lotta Lexén.
– Med start nu.
Men Karin Westberg ser också en problematik i att kulturen drabbas av besparingarna som väntar.
– Under de här åren som jag har varit med så är det där man är och naggar i kanten hela tiden, på verksamheter som vi tycker redan är naggade i kanten, säger hon och fortsätter:
– Jag har reagerat många gånger på att vi inte värderar våra barn och ungdomars fritidsintressen på ett likvärdigt sätt. Återigen, här är det Kulturskolan som ska dra ner. Andra fritidsintressen drar vi egentligen inte ner på i kommunen. Men just om du väljer något som handlar om kultur så har det, menar jag, ett lägre värde.
Lotta Lexén är inte av samma uppfattning. Hon hänvisar till siffror från Kulturrådet och Kolada, som visar att Motala lägger cirka 18 procent mer än rikssnittet på Kulturskolan, mer än rikssnittet på kulturverksamhet överlag och mindre än rikssnittet på idrott.
– Nej, vi värderar inte kultur och fritid olika. Vi sätter inte ett högre värde på idrott framför kultur, säger hon.
Från majoritetens sida, hur ser man på El Sistemas framtid?
– Det är ju som innan. El Sistema finns, El Sistema fortsätter, säger Lotta Lexén och utvecklar:
– Men precis som för alla andra verksamheter måste vi värdera allting om och om igen, så det är ju inte någon verksamhet som är för evigt fredad från effektiviseringar eller spar. Det gäller för El Sistema som alla andra.