Licensjaktmål möter kritik: Vargen ska ner i landet

Att lyckas få skyddsjakt på vargarna i Fågelmossenreviret tror inte Jägarförbundet Östergötland på. De väljer att istället lägga allt sitt krut på att få möjlighet till licensjakt i södra Sverige. Men det möter motstånd norrifrån. Att vargen ska till södra Sverige är redan beslutat.

Benny Nilsson från Jägareförbundet Östergötland vill ha licensjakt av varg i Östergötland.

Benny Nilsson från Jägareförbundet Östergötland vill ha licensjakt av varg i Östergötland.

Foto: Morgan Karlsson/arkiv

Motala2023-04-26 16:00

Jägareförbundet Östergötland medverkar inte i den ansökan om skyddsjakt på vargarna i Fågelmossenreviret som Föreningen Sveriges Jägare tillsammans med Jägarnas Riksförbund i Östergötland har lämnat in, med motiveringen att vargparet där är syskon och därför skulle kunna få inavlade valpkullar.

– Vi tror inte att det är genomförbart att få skyddsjakt med det argumentet. Vi vill aldrig lägga energi på att få en förvaltning värd namnet, säger, Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet Östergötland.

Med det syftar han på att driva frågan om licensjakt på varg här, i det södra rovdjursförvaltningsområdet, där Östergötland ingår.

Licensjakt syftar till att tunna ut populationen, till skillnad från skyddjakt som kan beviljas mot enskilda individer för att förebygga skador på mänskliga intressen. Licensjakt är i dag bara tillåten i de fem län som utgör det mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Det mellersta rovdjursförvaltningsområdet har sin gräns norr om Motalas kommun. I år tilläts licensjakt på totalt 75 vargar där. Den siffran räknas fram av forskare på Naturvårdsverkets uppdrag, med målet att inte komma under 300 vargar. Färre än så får inte finnas i Sverige för att landet ska ha en så kallad gynnsam bevarandestatus. 

Örebro län räknade inför årets licensjakt 14 vargrevir. Jakt godkändes i fyra av dem.

– Ambitionen är att man ska tömma de reviren, säger Lena Jörgensen, handläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Men systemet med licensjakt på hela revir är inte helt enkelt. Ett antal individer måste ändå anges. Och det måste enligt lag göras före den 1 oktober. Inventering av vargar görs mellan 1 oktober och 31 mars, så när besluten tas görs det på förra säsongens inventering och man vet då inte exakt hur många vargar som finns i reviren.

– Då har man en schablonsiffra på sex vargar per revir som man brukar använda. Man har forskat fram att det brukar vara i genomsnitt sex vargar per revir, säger Lena Jörgensen.

Om ett revir visar sig ha fler vargar än så kan det därför inte tömmas helt. Och i revir med färre vargar blir jakten avlyst när reviret är tömt. Därför sköts bara 57 vargar i år.

Att även södra Sverige skulle få licensjakt är Lena Jörgensen tveksam till.

– Vi som har haft väldigt tätt med vargar under många år ser helst att de först får sprida sig söderut och att vi kan glesa ur här innan man börjar jaga i det södra området, säger Lena Jörgensen.

Att vargen ska spridas söderut är också beslutat i riksdagen sedan tio år tillbaka.

Men Benny Nilsson på Jägarförbundet menar att tiden redan nu är inne.

– Nu på sista tiden har expansionen blivit väldigt snabb i det södra förvaltningsområdet och vi inser att vi inte bara kan inte vänta, säger han.

Han menar att jakten också har en avskräckande effekt på vargen.

– Det är det som är uppfostrande med jakten. Man ska skapa en skygghet. När människan inte är farlig kan man våga gå nära och ta några tamdjur, säger han.

Det håller Lena Jörgensen delvis med om. I Örebro län har man noterat en ökning av problemet med vargar som rör sig nära människor utan att reagera som önskat på skrämsel. I de fallen finns det inte mycket att göra förebyggande förutom jakt, menar hon.

– Men när det gäller licensjakt efter varg krävs det att den ska vara strikt kontrollerad och därför riktas jakten mot särskilda revir som man vill tömma helt. Är alla vargar borta så får man ju heller ingen effekt att skapa skygghet hos vargen.

Tre rovdjursområden

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden. I dag är licensjakt på varg bara tillåten i det mellersta, där koncentrationen av varg är högst.

Norra: Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Mellersta: Stockholms, Uppsala, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län.

Södra: Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Blekinge, Skåne och Hallands län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!