Konditorns tips: tålamod och kalla händer

Nu tar konditorn och tårtdesignern Brenda Hilding ett steg till för att utveckla sitt företag, "Min söta värld". Hon arrangerar även kurser för allmänheten i hur man kan dekorera läckra cupcakes.

Familjen Ekmans cupcakes färdiga att ta hem.

Familjen Ekmans cupcakes färdiga att ta hem.

Foto: Privat

Motala2018-01-31 05:00

Många känner igen Brenda från tv-programmet Det stora tårtslaget där hon medverkade hösten 2016. Sedan dess har hon startat eget företag och nu försöker hon på olika sätt att utveckla verksamheten när det inte är högtryck på bröllop, skolavslutningar och andra festliga arrangemang. Bakning, säger hon har blivit populärt och det är också ett sätt glömma andra grubblerier eftersom man måste fokusera på det som är roligt.

Under våren kommer hon att hålla i flera helgkurser där kunderna kan få lära sig hur man spritsar och dekorerar olika barkverk. I helgen som gick fanns ett litet gäng på plats hemma i köket på Lokgatan. Mattias Ekman som fått kursen i julklapp av sin sambo Maria, tog med sig döttrarna Ebba och Ellen.

– Det var lite otippat att få det i present, men jag gillar att baka, säger Mattias.

– Jag är imponerad av pappa, han är alltid duktig, säger Ebba.

Brenda går först igenom hur de olika spritsarna ska användas och hur man på ett smidigt sätt byter verktyg samtidigt som man behåller samma spritspåse. Innan deltagarna får börja jobba med de färdigbakade muffinsen som Brenda ställt fram på bordet, provspritsar de först motiv på ett speciellt underlag. Olika mönster växer fram, men det är mycket att tänka på. Spritsen får inte bli för full och det får heller inte bildas luft inne i påsen för då blir effekten att det kommer en "jätteklutt" ur det lilla munstycket.

Brenda, vilket är ditt bästa tips för att man ska lyckas göra fina cupcakes?

– Ha mycket tålamod, det blir inte perfekt första gången. Var glad och tyck att det är roligt och ha inte varma händer, det gillar inte frostingen, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om