39-åriga Anne Valdner möter upp oss i Kommunals lokaler i Folkets hus. Här arbetar hon som facklig förtroendeman, något som hon kombinerar med sitt arbete som barnskötare. Sex år har gått sedan hon bytte karriär, från att köra lastbil till att trösta, leka och lära i förskolemiljö.
– Allmänt tycker jag att det är roligt att jobba med folk och barn. De ger väldigt mycket tillbaka. Jag är så tacksam att jag tackade ja till tjänsten som jag har nu. Jag har hamnat rätt.
Vi har träffats för att diskutera ett förslag om att ta bort karensdagen inom barnomsorg och skola samt vård och omsorg. 2022 kom det ett förslag om att utreda konsekvenserna av det. Nu har utredningen resulterat i ett nytt förslag från S, vilket är att slopa karensdagen för de berörda yrkesgrupperna under influensaepidemier mellan oktober och mars. Anne Valdner ser positivt på det.
– Jag tycker att det är jättebra. När jag är facklig jobbar jag för att karensdagen ska bort helt, säger hon och tillägger:
– Det är inte bara på vinterhalvåret som barnen och personalen är sjuka. Vi utsätts för väldigt mycket, vi som jobbar med människor. Men det här är väl en början, tänker jag.
Anne Valdner tror att borttagandet av karensdagen hade bidragit till att folk stannar hemma vid sjukdom, i stället för att gå till jobbet så att smittorna går runt.
– Är man infektionskänslig har man kanske hög frånvaro och då överväger man att gå till jobbet även om man inte riktigt känner sig hundra, för att man inte har råd att vara hemma.
För, att vara hemma på karensdagen är väldigt kostsamt, framhåller hon.
– Man kanske snittar 800-1 100 kronors avdrag för att man behöver vara hemma och vara sjuk en dag. Det är ganska kännbart och framför allt nu med tanke på hur dyrt allt är.
Dessutom menar hon att det är svårt att skydda sig från alla smittor när man tar hand om barn.
– Oavsett om barnet har kräkts ner hela dig eller hela köksbordet väljer du inte bort att sitta med barnet. Det är vi som ska vara barnens trygga punkt på jobbet, det är klart att de sitter i knäet på oss.
En konsekvensanalys, från pandemin, visar att satsningen hade kunnat kosta 6,5 miljon årligen. Är det värt det?
– Ja, det tycker jag, för att öka chanserna för att ha en friskare personal som faktiskt är hemma och tar hand om sig själva. Nu kanske du går till jobbet fast du egentligen hade behövt vara hemma, för att du inte vill ha karensavdraget. Då chansar man i stället för att vara lite försiktig.
Anne Valdner tillägger:
– Det är lite tragiskt när folk pratar om att "det blir dyrt och det kostar". Jag förstår att man inte har oändligt med pengar, men samtidigt finns det inte oändligt med personal heller.
I motionen lyfts att karensavdraget hade kunnat bidra till att kommunen blir en mer attraktiv arbetsgivare. Vad tänker du om det?
– Ja, så kan det absolut bli. Det är inte så många kommuner i landet som har karensavdrag. Äldreomsorgen, där de har många undersköterskor som flyr, kan säkert bli mer attraktiv. Det kan nog bli en positiv vändning, att folk kanske väljer att faktiskt komma hit och jobba. Det kan absolut bidra.
Anne Valdner fastslår:
– Jag tycker att det är jättebra om det kan gå igenom. Verkligen. Alla, oavsett tjänst, skulle vinna på det. Det vore helt suveränt. Det bästa vore att få igenom det på riksdagsnivå, att det gäller allmänt och inte bara här.