S: Slopa karensdagen vid influensaepidemier – för vissa

S vill ta bort karensdagen vid influensaepidemier – för vissa yrkesgrupper. En konsekvensanalys visar att satsningen hade kostat kommunen 6,5 miljon kronor årligen.

Lena Westerlund (S) vill slopa karensdagen inom pedagogiska yrken och vård- och omsorgsyrken, men enbart under influensaepidemier mellan oktober och mars.

Lena Westerlund (S) vill slopa karensdagen inom pedagogiska yrken och vård- och omsorgsyrken, men enbart under influensaepidemier mellan oktober och mars.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2023-05-14 17:00

I april 2022 föreslog Lena Westerlund (S) att utreda konsekvenser av att ta bort karensavdraget under vinterhalvåret, specificerat oktober till mars. Förslaget klubbades av kommunfullmäktige i augusti.

Nu har tjänstemännen återkommit med en konsekvensanalys – och Lena Westerlund har i sin tur inkommit med en ny motion där hon lyfter att hon vill se ett borttagande av karensdagen under influensaepidemier. Borttagandet föreslås gälla inom barnomsorg, skola samt vård och omsorg. Hon önskar att förslaget ska träda i kraft den 1 oktober.  Vad som klassas som en influensaepidemi skulle vara upp till smittskyddsläkare att bedöma.

undefined
Förslaget om att slopa karensdagen hade enligt en framtagen konsekvensanalys inneburit en höjd attraktivitet för de yrken som omfattas.

I den nyligen framtagna motionen, som kommunfullmäktige ska fatta beslut om under måndagen, skriver Lena Westerlund att många under vinterhalvåret drabbas av olika influensor och att det därför inte är ovanligt att smittas i sitt arbete. Hon menar att det till stor del gäller kvinnor, där många dessutom jobbar deltid, vilket innebär att en sjukskrivning kan bli dyr.

– Både pedagogiska yrken och vård- och omsorgsyrken är kvinnoyrken med inte så höga löner, vilket innebär att man förlorar väldigt mycket när man är sjuk. Det ska man inte behöva göra när man blir smittad av en person som man tar hand om, säger Lena Westerlund.

undefined
Lena Westerlund (S) menar att den kostnad som återges i konsekvensanalysen är missvisande. Enligt den skulle satsningen kosta 6,5 miljon kronor årligen. Men, underlaget togs fram under 2021-2022, vilka var pandemiår, framhåller Lena Westerberg.

Konsekvensanalysen som förvaltningen tagit fram, med hjälp av underlag från 2021-2022, visar att satsningen hade inneburit en höjd attraktivitet för de yrken som omfattas. Den pekar också på att det hade lett till minskad smittspridning inom yrkesgrupperna.

Ytterligare en konsekvens som lagts fram är att satsningen hade inneburit en årlig kostnad om 6,5 miljon kronor. Lena Westerlund menar dock att siffran är något missvisande.

– Jag tycker summan är lite fel, med anledning av att 2021-2022 var pandemiår. Man skulle vara hemma oavsett. Det är inte det som motionen efterfrågar, utan den efterfrågar influensaepidemier under oktober till mars. Det kommer att kosta, men inte 6,5 miljon per år.

undefined
Den slopade karensdagen föreslås gälla vid influensaepidemier. Enligt Lena Westerlund (S) skulle det vara upp till smittskyddsläkare att bedöma när det råder en influensaepidemi.

Exakta kostnader går inte att ange, menar S-politikern.

– Alltid i sådana här frågor, oavsett vad de handlar om, är det svårt att tala om vad det kommer att kosta. När man tog fram underlaget stämde verkligheten inte överens med hur det normalt ser ut. Det är svårt att säga om det är en miljon eller 6,5 miljon. Det kommer att kosta, men vi kommer att vinna på det med frisknärvaro för övrig personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!