1000 nya bostäder och landsbygdsskolor del av avtal

Här är något av samverkansavtalets innehåll:

Kommunens nya styre, Samverkan för Motala, med Marcus Lejonqvist (SD), Mark Henriksson (M) och Nils-Ingvar Graan (KD) i spetsen, presenterar samverkansavtalet som lovar bostadsbyggande, skolor på landsbygden och ökad trygghet genom kameraövervakning.

Kommunens nya styre, Samverkan för Motala, med Marcus Lejonqvist (SD), Mark Henriksson (M) och Nils-Ingvar Graan (KD) i spetsen, presenterar samverkansavtalet som lovar bostadsbyggande, skolor på landsbygden och ökad trygghet genom kameraövervakning.

Foto: Lillian Andersson / Andreas Ekström / TT

Motala2022-11-20 19:00

1. Bolagisera Platen och bilda koncern.
Koncernberedningen, som bland annat gäller bolagisering av Bostadsstiftelsen Platen, lades ner när politiken inte kom överens.

– Vår plan är att vi tar upp detta med koncernberedning och börjar titta på frågan igen. Vi ser att det finns stora värden i att jobba som koncern, säger Mark Henriksson (M) och ser att samnyttjande av exempelvis ekonomiavdelning och andra enheter är fördelar med koncern.

undefined
1000 nya bostäder är en del av samverkansavtalet.

2. 1000 nya bostäder.
– Det är inte kommunen själva som ska bygga, vårt uppdrag är att ta fram attraktiva marker och se till att möjligheten finns. Sen är det marknaden som styr vem som bygger, säger Henriksson.

– Det senaste är Bråta Hagar i Borensberg, säger Nils-Ingvar Graan (KD).

undefined
Nya styret ser gärna privata utförare inom äldreomsorgen, som Nämndemansgatans äldreboende som drivs av Attendo.

3. Fler privata utförare i omsorgen.
– Vi tycker att det är viktigt att vi har med externa utförare, som ett komplement och för att få något att jämföra med, säger Henriksson.

– Kvaliteten är det absolut viktigaste, säger Marcus Lejonqvist (SD). 

5. Satsa på Campus Motala.
– Det är ingen hemlighet att vi har långt gångna diskussioner för att starta förskollärarutbildning i Motala till hösten 2024, till 2023 hinner vi inte. Linköpings universitet har uppdraget att jobba med decentraliserade utbildningsplatser och då vill vi vara på banan och fånga upp det, säger Henriksson.

6. Språkkrav för omsorgspersonal.
– Ja, vi ska ha god kunskap för all personal, säger Lejonqvist som tidigare drivit frågan men fått avslag i fullmäktige.
– Det vi är överens om är att vi behöver ha en personal som kan prata god svenska med de äldre i omsorgen, säger Henriksson. 

undefined
Löfte om avgiftsfria trygghetslarm ingår i samverkansavtalet.

7. Avgiftsfria trygghetslarm.
– Många äldre väljer bort trygghetslarm, eftersom det är en av många kostnader. Men det är viktigt att man inte gör det, därför vill vi att det ska vara avgiftsfritt, säger Lejonqvist.

undefined
Fornåsa skola är en av flera landsbygdsskolor som man lovar ska finnas kvar.

8. Behåll alla landsbygdsskolor.
En frågan där SD och KD varit tydliga men M mer vaga i sitt svar trots att överenskommelsen fanns redan vid presentationen av det nya styret.
– Jag ville inte föregripa den politiska processen. Men vi är överens om att Klockrike, Fornåsa och Österstad ska finnas kvar, säger Henriksson nu.

undefined
Marcus Lejonqvist (SD), Mark Henriksson (M) och Nils-Ingvar Graan (KD) utlovar en utomhusscen i stadsparken inom de kommande fyra åren.

10. Utomhusscen i stadsparken.
– Vi har diskuterat internt men ser att det finns en större nytta i Stadsparken, säger Henriksson om att man haft både Charlottenborg och Stadsparken i tanken.

12. Ungdomslägenheter.
– Kan vi använda befintliga bostadsbeståndet och tillskapa billigare lägenheter för ungdomar, med något längre standard kanske, för att få detta så är det så vi vill, säger Henriksson väl medveten om att billigare lägenheter i nyproduktion är svårt. 

undefined
Ökad trygghet genom kameraövervakning föreslås i avtalet.

13. Kameraövervakning på publika platser.
– Kameror är ett bra komplement, det är något som polisen säger också, en bra hjälp för att upprätta trygghet, säger Henriksson.
Ett förslag är centralstationen, men att det också kan handla om skolor och andra miljöer.
– Man ser ju i Linköping, där man investerat mycket i kameror, säger Lejonqvist. 

14. Låta Platen bygga där andra bostadsföretag inte gör det.
– Vi har orter där det är svårt att få aktörer som bygger. Där vill vi se om vi kan använda vår egen allmännytta. Givetvis ska vi inte bygga i blindo, säger Henriksson och menar att det krävs dialog med orterna.

Platen har nyrenoverade lägenheter i Godegård som de inte kan hyra ut. Den situationen vill politikerna inte hamna i.

– Det är inte vår plan. Men om vi har extern aktör som är tveksam men prognosen ändå är god så kan detta bli aktuellt, säger Henriksson.

X

X

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!