– Inom idrotten använder man sig av hårda kontroller så där är det färre som vågar dopa sig, men annars finns det väldigt många som vill ha en genväg till en plattare mage, säger Anders Björkman, samordnare för det drogförebyggande arbetet i Motala.
I veckan har han och representanter från fyra gym i Motala informerat ungdomar på Platengymnasiet och Carlsund Utbildningscentrum om kosttillskott och dopningspreparat. Det är en del av regeringens satsning på arbete mot dopning. I satsningen har arbetsmetoden 100% ren hårdträning utvecklats, en metod som bygger på samverkan mellan gym, polis och kommun. Den här veckan har dopningsfrågan uppmärksammats lite extra i hela landet.
– Vi är på gymnasierna i veckan eftersom det är den gruppen som precis har fått sätta igång på gymmen. Då söker man sig fram, undrar hur man ska göra med sin träning och är rätt noga med att smälta in i sin grupp. Det är lätt att man hamnar i ett beroende, säger Anders Björkman.
Det är just unga som är de största brukarna av dopningspreparat. Enligt en undersökning genomförd av bland annat regeringens utredare Gerhard Larsson är det minst 30 000 svenskar som använder anabola sterioder eller andra preparat regelbundet, de flesta är unga män mellan 18 och 34 år som styrketränar. Enligt Anders Björkman är tankar om utseende och kroppsideal och en vilja att uppnå snabba resultat stora orsaker. Magnus Karlsson, från Crossfit Motala, har samma uppfattning.
– Det är viktigt att uppmärksamma att det inte bara är elitidrottare som använder sig av dopningspreparat. Unga tjejer och killar dopar sig för att se snygga ut, i många fall är det inte prestationen det viktiga utan att se fit ut, säger han.
Crossfit Motala är ett av de fyra gym i kommunen som är anslutna till 100% ren hårdträning. De andra är Korpen, Motala Frisksportklubb och Actic.
– Jag tycker att det är naturligt att jobba för dopningsfri träning. Crossfit är en ung sport och då tycker jag att det är extra viktigt att dra i de här trådarna redan från början. Det är ett samhällsproblem, säger Magnus Karlsson.
Rosita Thorén, från Motala Frisksportklubb, tror också att fler dopar sig för att preparaten är lätta att få tag i.
– Det är väldigt lättillgängligt och då ökar också användningen.
Men det är inte bara rena dopningspreparat som har stått vi fokus under veckan, utan också kosttillskott. Många av dem kan innehålla spår av förbjudna ämnen.
– De mest effektiva av dem ligger på gränsen. Det finns exempel på de som har åkt dit för dopning för att de har tagit kosttillskott, säger Anders Björkman.
Att använda sig av kosttillskott är väldigt populärt från och till, menar han.
– Det går i perioder. Ibland är det lite mode att springa runt med en shaker. Man vänjer sig vid att ta saker som man inte riktigt behöver. Om du tränar som en vanlig medborgare så behöver du faktiskt bara spetsa maten med lite extra protein och kanske ta en extra skål med fil, banan och lite nötter, säger Anders Björkman.
Abdulatif Tillo, 16 år, går på Carlsund Utbildningscentrum och passade på att prata med representanterna från de olika gymmen. Mest nyfiken var han på vad ett medlemskap kostar, men han tänkte till lite extra kring ämnet dopning också.
– Det är dåligt att det är så många som dopar sig. Jag tror att många gör det för utseendet, det tror jag, säger han.