Nytt steg mot bostäder på centrumparkeringen

Kommunstyrelsen i Motala har röstat för ett markanvisningsavtal gällande gamla bussplan i Motala, vid Sjögatan. Tanken är att det ska bli runt 50 nya bostadsrätter på marken.

I framtiden är det inte omöjligt att det kommer stå ett nytt flerfamiljshus på gamla bussplan i centrum i Motala.

I framtiden är det inte omöjligt att det kommer stå ett nytt flerfamiljshus på gamla bussplan i centrum i Motala.

Foto: Victor Berlin

Motala2024-06-21 06:00

– Det här är en spännande byggnation. HSB har presenterar skisser och idéer men kommer arbeta fram ett färdigt projekt som de sedan kommer att presentera som kommunen får vara med och godkänna. Men vi tror att det här är ett bra led i att skapa ett attraktivt centrum, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M). 

Gamla bussplan i Motala eller kvarteret Bagaren som det heter är en del av projektet att förtäta Motala. Sedan tidigare har vi berättat att HSB har varit intresserade av marken för att bygga ett flerfamiljshus med cirka 50 lägenheter. 

– Vi tänker oss mellan 50-60 lägenheter med generösa balkonger ut mot Vättern, sa Karl-Johan Styrenius, Bygg- och Projektchef, HSB Östergötland, i en intervju med MVT från förra året.

Nu tar man nästa steg i den här processen. 

Idag består kvarteret Bagaren av 30 stycken allmänna parkeringsplatser, något som företaget får betala 75 000 kronor styck för. Sedan får man även betala 840 kronor kvadratmeter för marken i sig. Det innebär att företaget totalt kommer att behöva betala cirka 4,6 miljoner kronor för kvarteret Bagaren. 

– Man har arbetat fram den prisbilden utifrån markvärdering och komplexiteten i fastigheten, säger Henriksson. 

Varför är det här kvarteret intressant?

– Vi har pekat ut det här i vår översiktsplan. Vi vill exploatera den här ytan och det är en del i att skapa ett attraktivt centrum. Jag tycker att det är ett jättefint läge att bygga bostäder där. Vi vill förtäta, säger Mark Henriksson. 

Idag finns det näringsidkare runt parkeringen. Exakt hur de kommer påverkas av ett bostadshus är svårt att säga i dagsläget. 

– Frågar har faktiskt väckts. Men det är långa processer och vi får ha en dialog, vi kanske hittar en annan plats eller om det kan inkorporeras i byggnaden, säger Mark Henriksson. 

Men när spaden sätts i backen i och de första betongfundamenten är på plats är oklart. I avtalet står det bland annat att ett villkor för dokumentets giltighet är att detaljplanen ska ha vunnit laga kraft senast 2027, därefter har företaget tolv månader på sig att komma fram med bygglov. 

–Det är svårt att säga när det blir klart eftersom i nuläget vet vi inte hur lång tid det tar att komma fram med en detaljplan. Det som är positivt är att samhällsbyggnadsnämnden har sagt att det är en bra idé. Men sedan är det upp till HSB att ta fram en ny detaljplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!