Sedan sensommaren har bildningsförvaltningen arbetat med den konsultanalys som berör tätortens förskolor och grundskolor. Den 11 oktober ska förvaltningens förslag till beslut, med konsultens analys som grund, presenteras för politikerna och fackliga organisationer. Därefter, senare samma dag, ska övriga som berörs få samma presentation – så som medarbetare och vårdnadshavare. De första besluten ska därefter fattas i november, av bildningsnämnden.
Bakgrunden till de kommande förändringarna är bland annat bristfälliga lokaler och ett lägre barnafödande. Innan 2031 behöver 80 procent av kommunens grundskolor, även utanför tätorten, och mer än hälften av förskolorna, också dem i hela kommunen, åtgärdas. Därtill har Kunskapsskolans öppnande lett till att många elever har lämnat de kommunala skolorna – och tomma stolar kostar. Samtidigt måste stora miljonbelopp sparas framåt.
Enligt bildningschef Anders Pantzar och ställföreträdande bildningschef Kent Landoff står det klart vilka förslag till beslut som kommer att presenteras för bildningsnämnden i oktober. Men, ännu är de förtegna. Vilka skolor som enligt deras förslag kommer att beröras och huruvida skolnedläggningar är en del i förslaget vill de inte kommentera.
– Vi vill att alla ska få förslaget på samma gång. Det är därför som vi har en tidsplan för det här. Det ska inte vara någon som får veta bakvägen, säger Anders Pantzar.
Är det skolnedläggningar som det är tal om framåt?
– Det är anpassningar av lokalerna, säger bildningschefen och utvecklar:
– Det gäller att behålla personal så mycket som möjligt – vi ska se till att välja personal före lokaler.
Samtidigt är det inte bara neddragningar som väntar, menar Anders Pantzar.
– Det är inte så att vi bara lägger ner eller avvecklar, utan vi avvecklar och utvecklar. Då betyder det att man bygger nytt också. Vi tänker att vi ska bygga både nya skolor och förskolor framåt och då måste det också komma med som en del i det här.
Det låter som att det är ganska stora beslut som väntar?
– Det man kan säga på helheten är att det är ganska många elever som försvinner till Kunskapsskolan så vi måste göra saker. Vad det är för saker vi kommer att göra kommer vi att presentera i oktober, säger Anders Pantzar.
Kent Landoff berättar att den nyöppnade friskolan har 235 elever i dagsläget och att de väntas utöka sin verksamhet framöver. På längre sikt räknar man med att skolan kommer att locka cirka 10 procent av kommunens totala antal elever i årskurs 4-9.
– Det gör att vi kommer att få en överbeläggning, vi kommer att få halvtomma klassrum på vissa skolor och vi vill inte betala för tomma klassrum. Vi vill i stället kunna ha våra lärare kvar och inte sänka elevpengen. Ju mer pengar vi lägger på lokaler, desto mindre pengar kan vi lägga på lärare och medarbetare inom skolan, konstaterar han.
Vidare lyfter Kent Landoff att kommunen måste betala Kunskapsskolan för de elever som går där – och de pengarna måste då sparas in på annat.
– Om vi får en faktura från Kunskapsskolan på 20 miljoner måste vi ju minska vår kostym med motsvarande, förtydligar han.
– Och om vi måste minska vår kostym med 20 miljoner och inte tar bort lokaler för 20 miljoner betyder det kanske att vi måste ta bort en lärare från varje skola eller en förskollärare från varje förskola. Pengarna måste sparas ändå, fyller Anders Pantzar i.