Motala kommun har låtit en extern konsult titta på tätortens förskolor och grundskolor. I oktober väntas bildningsnämnden få en dragning av konsultutredningen. De första besluten ska sedan fattas i november.
Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande, lyfter det faktum att 80 procent av kommunens grundskolor, även utanför tätorten, har renoveringsbehov som behöver åtgärdas innan 2031, för cirka 680 miljoner kronor. Samtidigt minskar antalet barn och därtill har elever sökt sig till den nyöppnade Kunskapsskolan.
– Då är det logiskt att det blir en förändring i hur lokalerna ska användas. Vi kan inte renovera alla skolor och samtidigt stå med flera hundra elever färre. Det är inte ett effektivt sätt att använda pengarna, säger hon och menar att pengarna i stället bör läggas på skolverksamheten.
Hur ställer ni er till eventuella skolnedläggningar, om förvaltningen presenterar det förslaget?
– Jag tror att det finns en rimlighet i skolnedläggningar. Sedan får vi se om det är det förslaget som läggs, hur det är underbyggt och hur det påverkar. Men jag ser det som rimligt, säger Lotta Lexén och utvecklar:
– Mitt uttalande är generellt, att större enheter ger effekter. Man behöver inte ha två städ, två måltid och så vidare, utan man kan samla resurser.
Helén Isacsson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden, konstaterar:
– Det är jättesvårt att säga hur man tar ställning till det. Jag kan inte svara, jag vill se vad det står först.
Hur kan ni spara pengar på lokaler, utan skolnedläggningar?
– Det har jag svårt att se. Vi har till exempel betydligt färre förskolebarn. Att då ha kvar alla förskolor… Jag ser det inte som rimligt att det inte blir någon förändring i antalet lokaler, säger Lotta Lexén.
Vad vill ni säga till föräldrar och elever som oroar sig för sin skola?
– Den här omställningen görs för att få bästa möjliga skola. Det är självklart målet. Hur ska vi kunna fortsätta bedriva en bra, eller förbättrad, verksamhet? Det ligger ingen ondska i omställningen i sig. Vi får helt enkelt återkomma när vi ser det konkreta förslaget, säger Lotta Lexén.
– Just nu kan vi bara säga att ”vi vet inte”. Vi kan inte ge några svar, fyller Helén Isacsson i.
Per Stark (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden, lyfter att förslagen som väntar ska kommuniceras på rätt sätt, till alla berörda.
– Det är viktigt att det inte spekuleras i förtid, säger han.
Kommer man hinna kommunicera det på rätt sätt, om de första besluten ska fattas redan i november?
– Det får bli en effektiv kommunikationsplan, säger Lotta Lexén och framhåller att kommunikationsavdelningen redan är inkopplad.
Hur mycket pengar som kan tänkas sparas in på lokaler framåt vet inte politikerna. Men, det handlar inte bara om ekonomi.
– Det här är också framtvingat av att vi har dåliga lokaler. Även om det inte skulle vara en pengamässig besparing måste vi se till att få bra lokaler för våra barn, ungdomar och personal, fastslår Lotta Lexén.
Skolan är ett ämne som diskuteras under fredagens debatt i Folkets Hus, en debatt som även direktsänds på mvt.se.
– Skolan är ett ämne som berör många. Samtidigt finns utmaningar både med lokaler och skolresultaten. Därför känns det som angelägna frågor till våra folkvalda, säger chefredaktör Lina Handberg, moderator för debatten.