Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har nyligen presenterat årets kartläggning av ungas boendesituation i 240 av landets kommuner. I länet kommer Vadstena på plats 1 och Motala på plats 13.
– Jag blev så glad att Vadstena återigen ligger högt upp på den rankingen, säger Peter Karlsson (M), kommunalråd i Vadstena.
Av alla de svenska kommuner som kartläggs kommer Vadstena på plats 17 och Motala på plats 209.
– Det var ju sjuttonde plats även förra mätningen och det tycker jag är jätteviktigt. Stabilitet är alltid bra. När det hoppar upp och ner är det svårt att veta vad som är rätta siffran, säger Karlsson.
Mark Henriksson (M), kommunalråd i Motala, är förstås inte lika glad.
– I och med att jag inte kan verifiera siffrorna så har jag svårt att kommentera det utan jag kan bara referera till det jag vet sker.
Indexet baseras på ungdomsarbetslöshet, trångboddhet, bostadspriser och tillgång till bostäder för unga. Statistiken är hämtad från flera andra källor där saknade svar från kommunerna ger automatiskt lågt betyg. Såväl Motala som Vadstena har besvarat samtliga undersökningar.
Henriksson tar dock upp att bostadspriserna generellt inte är höga sett till länets snitt samt att lägenhetstillgången är god.
– För där har ju Platen nu lanserat ungdomskampanjer där ungdomar får kraftigt rabatterade priser på lägenheter och där har man ju också en beredskap. Det finns lägenheter som man skulle kunna flytta in i direkt om man så önskar.
Henriksson medger dock att arbetslösheten är hög i Motala relativt andra kommuner, samtidigt som han säger att den nu är historiskt låg för att vara i Motala.
– Tyvärr har vi haft projekt som bromsats in. Exempelvis arbetar vi för att skapa besöksnäringsetableringar och där ser vi att det finns många instegsjobb för unga, samtidigt som vi arbetar för att stärka näringslivet generellt.
I Vadstena finns däremot många industrier och företagare som söker personal. Det berättar Peter Karlsson att han brukar få höra.
– Det är svårt, säger de, men får vi bara en person med rätt inställning som vill lära sig, då lär vi upp dem själva.
– Trivs man med sin tillvaro så kanske man har den inställningen, fortsätter han och syftar på att Vadstenas miljö, skolor och fritidsaktiviteter bidrar till trivsel.
Kan den höga befolkningsåldern i Vadstena ha något med saken att göra? Att det är få unga och att det därför är en stor andel som har jobb?
– Nej, ja. Det är svårt att säga, naturligtvis. Men det finns ju tillgång till bra bostäder här också, svarar Peter Karlsson.