– Vi är ett steg närmare att lösa det här fallet. Vi har samverkat med NFC och fått en lista med ett 30-tal namn som två utredare nu sitter och analyserar. Det är namn på olika personer runt om i landet, både kvinnor och män. Det som är gemensamt är att de här personerna har en snarlik dna-profil som vår gärningsman, säger Jan Staaf.
I nuläget arbetar två utredare på heltid med att utreda det snart 15 år gamla dubbelmordet på Åsgatan.
– Utredarna tittar nu på om de här personerna har en son eller en bror som skulle kunna vara gärningsmannen från Åsgatan.
Utredarna kommer att resa runt i landet och prata med människor, och även topsa människor.
LÄS MER: Dubbelmordet: Träff på släktingar
Jan Staaf påminner om att polisen i Göteborg nyligen, med hjälp av samma metod, kunde identifiera en man som misstänks för en 24 år gammal överfallsvåldtäkt på ett barn.
– I Göteborg gick det vägen. De fick en lista med färre namn än vad vi fick och där fick man framgång väldigt snabbt. Vi hoppas givetvis att vi också ska nå en framgång.
Jan Staaf vill dock inte utlova en snabb lösning. Det kan hända att listan från NFC inte leder till det genombrott som polisen hoppas på. Polisen är dock beredd att testa en ny möjlighet:
– Jag och utredarna kommer inte att tappa sugen om vi inte, via NFC:s register når framgång. Vi kommer parallellt med det här att genomföra ett pilotprojekt där vårt ärende är utvalt av polisens rättsenhet och NFC. Projektet går ut på att nyttja kommersiella släktforskningsregister. Det är något helt annat. Då pratar vi om 100 000-tals människor som är registrerade.
Har möjligheterna ökat att lösa dubbelmordet?
– Det här är ett genombrott för hela utredningsapparaten. Att NFC nu kan göra så kallade släktspårningar, bara det är revolutionerade. Och om det skulle vara så att det här pilotprojektet som vi kommer att ingå i slår väl ut kommer det att bli vägledande för svensk polis. Det är väldigt, väldigt spännande. För att man överhuvudtaget ska komma i fråga för att använda de kommersiella släktforskningsregistren så måste många kriterier vara uppfyllda.
Har ni alltså fått klartecken att använda er av kommersiella släktforskningssajter?
– Ja, absolut. Vi blir först ut i landet, om vi inte får träff via den lista vi har fått från NFC. Det är fantastiskt spännande. Vi har lagt ner enorma resurser på det här fallet och vi vill kunna klara upp det här. Det här är ett nytt, väldigt kraftfullt verktyg. Det känns bra även om vi inte ska ta ut något i förskott, säger Jan Staaf.