Citys match utreds av polis

Linköping Citys match mot BK Forward i helgen utreds nu av polis efter misstankar om matchfixning. "Det här är något vi naturligtvis tar på allvar", säger Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie vid polisen.

4 september 2018 17:17

Det var efter lördagens bortamatch mot BK Forward som misstankarna dök upp om att Linköpingsklubbens match var fixad. Svenska Spel stoppade spel på matchen 30 minuter före matchstart efter avvikande spel.

– Det är en rutin för Svenska spel, att om man ser det så stoppar man, sade Svenska Spels pressinformatör Hanna Radtke Bergström till Nerikes Allehanda under gårdagen.

Under tisdagen bekräftade Svenska Fotbollförbundet att en utredning kring misstankarna startats.

– Vi från Svenska Fotbollförbundets sida har startat en utredning om den här matchen av olika skäl, bland annat mot bakgrund av hur det har sett ut på spelmarknaden kopplat till att den här matchen spelades, säger Tobias Tibell, jurist på förbundet.

Han fortsätter sedan:

– Vi har också fått information från annat håll. Den utredningen driver vi tillsammans med polisen, säger han.

När har ni fått den här informationen?

– Vi har fått den sedan matchen spelades, eller en viss tid efter matchen, fram till och med i dag.

Hur fortsätter ni er utredning?

– Vi tittar på matchen, och utreder om det finns något avvikande. Det gör vi tillsammans med polisen och Svenska Spel som hjälper oss att titta på hur spelmarknaden har sett ut, säger Tobias Tibell.

Kan du säga något om vem som misstänks? Om det är en enskild person eller en klubb?

– Nej, vi utreder själva matchen som misstänkt. Vad de misstankarna konkret består i kommenterar vi inte i nuläget, avslutar Tobias Tibell.

Polisen bekräftar att en utredning är igång efter att ha blivit kontaktade av Svenska Fotbollförbundet.

– Fotbollsförbundet har kontaktat oss och polisen, och det gör man nog inte utan att ha goda grunder för det. Det här är något vi naturligtvis tar på allvar och tittar närmare på, säger Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie vid polismyndigheten.

– Vi vill få in all information och vill prata med personer som kan vara utsatta. Dels för att trygga om någon är utsatt för någon form av obehaglig situation. Det är alltid nummer ett för oss, att vi avbryter en pågående brottslighet.

För polisen är händelsen ett prioriterat ärende, och de jobbar just nu med att bilda sig en uppfattning och få en lägesbild.

– Polisen har en särskild aktionsgrupp som, på heltid, enbart jobbar mot organiserad brottslighet som drabbar idrotten och all form av otillåten påverkan mot idrotten, säger Fredrik Gårdare.

Linköping Citys ledning välkomnar en polisutredning kring misstankarna om matchfixning.

– Men jag har fullt förtroende för spelare och ledare tills bevis framlagts", säger Citys ordförande Tuncay Yüksel.

Det var en tisdag som inte liknade någon annan dag för City, den elitsatsande herrklubben i Linköpingsfotbollen. Det var möten på möten på Linköping arena om misstankarna om att division 1-matchen mot BK Forward i lördags skulle vara fixad.

Ett möte med spelare och ledare planerades också till kvällen.

– Vi har pratat med förbundet och det är jätteskönt att det här utreds nu. Att vi får hjälp utifrån, säger Tuncay Yüksel.

Det City gjort konkret är att klubben tillsatt Khalid Neshati som kontaktperson kring det hela. Han ska vara spindeln i nätet mellan styrelse, sportgrupp och spelare och ledare. Neshati är med i klubbens ledning.

Vad säger du om situationerna i matchen mot Forward?

– Man kan ha en dålig dag och det finns många situationer att titta på om man ska gå tillbaka i matcher. Jag kan inte anklaga någon på det. Jag har fullt förtroende för både spelare och ledare till bevis framlagts och säger någonting annat.

Tuncay Yüksel säger att Linköping City redan före säsongen vidtagit åtgärder för att förebygga händelser som detta. Det finns ett samarbete med förbundet. Dessutom samlas lagets mobiltelefoner in kring matcher.

– Vi samlar in telefonerna för att det inte ska finnas fokus på något annat, säger ordföranden.

Om situationen med misstankarna mot City säger Tuncay Yüksel att det är jättetunga anklagelser. Det är en knipa som klubben sitter i, ett "helvete" att hamna i.

– Det här är något som kommit ut i sociala medier, men tills allt klarnar är det faktiskt bara ett rykte. Nu gäller det att jag tar mitt ansvar och ser till att det inte blir kaos. Vi måste lugna ned alla inblandade och agera professionellt.

Tuncay Yüksel har varit med och bildat Linköping City och säger att han lagt egna företag åt sidan och jobbat dag och natt för klubben.

– Vi är nykomlingar i serien och ett rykte kan förstöra väldigt mycket. Vi har match på söndag igen och det dagliga att fokusera på, säger ordföranden.

Yüksel vill poängtera att fair play och ärlighet är oerhört viktigt för Linköpingsklubben och att misstankarna om matchfixning strider mot klubbens värdighet.

– Om det ligger något i det är det inget vi kan acceptera. Men tills allt klarnar kan vi inte säga något. Vi måste reda ut nu vad som är sant och vad som är fakta, säger Tuncay Yüksel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gramos Gutiqi, Jens Bollius