Räddningsledaren Thomas Löfstedt ger Stefan Fredriksson rätt i sak. Det råder brist på deltidsbrandmän i hela landet. Men han tror att det går att hitta lösningar.
Den förändrade arbetsmarknaden innebär att allt fler jobbar på en annan ort än de bor på. Genom flexiblare schemaläggning skulle personer som jobbar på orten kunna rekryteras och ha jour under arbetstid, anser Löfstedt.
– Då har man ju vunnit 10 timmar i jourschemat, säger han.
Det är just jour på dagtid som är det största problemet. En ökad flexibilitet skulle innebära att man skulle kunna hitta nya lösningar och samtidigt kunna rekrytera flera, tror han.
– Som det är nu vill man ju ha någon som både bor och jobbar på orten, säger han.
Marknadsföring och information anser han också är viktiga bitar för att kunna rekrytera. Ett sätt skulle, enligt Löfstedt, vara att någon väl insatt besökte företag på orten och informerade både representanter för företaget och personal om jobbet som deltidsbrandman och nyttan med att det finns en deltidskår.
– Det måste ut mer än bara en liten annons, säger han.
Ersättningen för uppdraget kan också vara en anledning till att färre är intresserade av uppdraget.
– Löneutvecklingen har i princip stått still sedan slutet av 80-talet, så den har ju varit skitdålig, för att inte säga obefintlig. Man måste ju lägga tid för att närvara och för övningar och så, säger Löfstedt.