Vid den första attacken ska två män ha blivit bitna i händerna så att de fick sårskador. Likaså en hund till en av männen. Nu uppger Susann Anckarman, handläggare på enheten för djurskydd, att det tillkommit ytterligare en anmälan efter att en person som rastade en hund under söndagen också blev attackerad.
Enligt Anckarman finns det en historik, vilket innebär totalt tre anmälningar.
– Då tycker vi att det är tillräckligt, att det här djuret inte ska orsaka mer skada i samhället, säger hon.
När en anmälan görs är det länsstyrelsens uppdrag att utfärda förelägganden, villkor hur ett djur ska hanteras av sin ägare. Det kan vara att den ska bära munkorg, gå en lydnadskurs eller att personer under 15 år inte får rasta den. Om kraven inte efterlevs väntar tuffare åtgärder, menar djurskyddshandläggaren.
– Men det finns en vanföreställning att hunden blir avlivad för att vi omhändertar den, säger Anckarman och poängterar att det inte stämmer.
Istället väntar ett ganska omfattande arbete innan länsstyrelsen kan fatta beslut om djurets framtid, om den är omplaceringsbar eller ej.
Det är också sällsynt att man tar en hund från sin ägare.
– Det är inte många om året, upp till fem. Max.
Hur upplever du att djurägare reagerar när ni kommer?
– Det är klart att det blir känslor inblandade när vi omhändertar hunden, men jag och min kollega brukar lägga ganska mycket tid till att förklara varför och hur processen går vidare. Då brukar det bli ganska lugnt.
Är det svårt att vara myndighetsperson i vissa fall?
– Jag upplever inte att det är svårt, vi har ju ett uppdrag att utföra. Men sedan kan ju vissa ärenden upplevas tuffare att hantera.
Hur lång tid kan en utredning ta?
– Ett ärende med utredning kan ta ungefär en månad från det att vi hämtade hunden.
Susann Anckarman berättar att djuret placeras i ett hundstall. Därefter gör ofta polisens hundenhet en mental besiktning för att ge en rekommendation om djurets status. Det brukar även veterinärbesiktigas. Först därefter avgörs om det finns en fara att släppa tillbaka hunden i samhället.
Processen innebär att länsstyrelsen förskottsbetalar alla åtgärder, men i slutändan hamnar notan på hundägaren, förklarar Anckarman.
– Vi skickar en faktura på alla våra kostnader, en löpande räkning på allt som tickar på.