Polisens förundersökningsledare Marcus Hoppe berättar att en djurägare ska ha lämnat en ytterdörr öppen varpå en hund tog sig ut. Ett vittne hörde från sin bostad en "massa skall" och höga mansröster och ringde polisen innan hen gick ut.
– Vittnet såg en man bära iväg en hund. Ägaren sade att den var skadad. En annan man satt ner med sin hund och berättade att den hade bitit, uppger Hoppe.
I tumultet blev de båda männen bitna och ådrog sig sårskador i händerna.
Anmälan, brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter, utreds nu av länsstyrelsen. Först om det visar sig att ett djur är belagt med restriktioner från länsstyrelsen blir ärendet polisiärt.
Målsägaren kan även själv ange händelsen till åtal. Då kan den omrubriceras till vållande av kroppsskada, säger Marcus Hoppe.
– Men det måste finnas lite dignitet på skadan, betonar han.
Susann Anckarman, handläggare på enheten för djurskydd, säger att det nu väntar en utredning under så kallade förvaltningsrättsliga principer. Det innebär bland annat att ett brev skickas till anmälaren om hur ärendet handläggs.
– Vi brukar titta i vårt eget system, historia på hundägaren och gör också en förfrågan till polisen om historiska ärenden.
Även om länsstyrelsen samarbetar med polisen är det deras uppdrag att jobba förebyggande och fatta beslut om hur djur ska hanteras.
Varför tror många att det är polisens uppgift?
– Vi är inte en 24/7 myndighet och när något händer, som kvällar och helger, är det bara polisen kvar.