Personal på Culinar: "Hur dyrköpt läxa kan det bli?"

Planerna på ett centralkök i Norrsten väcker känslor hos personalen på kostenheten i Vadstena. De har svårt att se några fördelar med förslaget.

De vill ha sitt kök i Vadstena. Från vänster: Malin Olsson, Sofia Gustafsson, Anna Åberg, Charlotta Edvardsson och Evelina Lago. I mitten Lill-Katrin Wähäjärvi.

De vill ha sitt kök i Vadstena. Från vänster: Malin Olsson, Sofia Gustafsson, Anna Åberg, Charlotta Edvardsson och Evelina Lago. I mitten Lill-Katrin Wähäjärvi.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2021-05-28 16:00

– Det här kom som en blixt från klar himmel för bara några veckor sedan. Jag är väldigt besviken, ledsen å våra matgästers vägnar säger Evelina Lago på Culinar.

– Det gör ont i hjärtat och känns inte alls bra. Vi är en fantastisk organisation, lilla kostenheten, och jag tycker att vi jobbar väldigt bra, säger kökschef Malin Olsson.

Hon tycker att frågan, var maten ska tillagas, är väldigt viktig då många invånare i Vadstena berörs.

Än så länge finns inga konkreta beslut, men Vadstenas kommundirektör Madeleine Andersson har uttryckt att ett gemensamt centralkök är ett mycket lockande alternativ.

Personalen på kostenheten tycker annorlunda.

– Vi gillar inte förslaget och tycker att maten ska lagas i Vadstena, nära våra kunder, säger Malin.

Finns det något som skulle kunna vara bra?

– Det som man kanske kan förstå är i så fall den ekonomiska aspekten. Men det finns annat som det är svårt att sätta värden på, mänskliga värden. Jag tror inte att man förstår de bitarna, säger Evelina.

Hon ser även nackdelar ur arbetsmiljösynpunkt.

– Det är ett tungt arbete att vara i ett stort kök. Det är sådana mängder och det är svårt att ta in om man aldrig jobbat där.

I början av året presenterades en egen köksutredning på kommundirektörens uppdrag. Den är nu delvis inaktuell, i och med erbjudandet från Motala. Men personalen har bara haft kännedom om de diskussioner som förts kring egna tillagningskök. Där nämns ett fullskaligt kök på Sankt Persskolan, samt ytterligare ett kök som gemensamt förser Petrus Magni och Katarinaskolans elever och boende inom äldreomsorgen. 

I en insändare har personalen på kostenheten lyft frågor som rör planerna och även tagit upp aspekter som varmhållningstider och krisberedskapskök.

I dag lagas nära 1 100 portioner på Culinar. Personalen är även rädd för att förlora möjligheten att göra "det lilla extra".

– Vi är lyhörda för våra äldreboenden om de önskar en speciell maträtt så kan vi ändra det, eller få med det i våra matsedlar. Vi hjälper dem när de ska ha fester. Vi värnar om våra gamla - och alla andra kunder, säger Malin.

I ett stort centralkök tror personalen inte att möjligheten är lika stor, att kunna vara flexibel.

Evelina Lago har ytterligare en fundering:

– Om man går in i det här finns det ingen väg tillbaka om man om fem år skulle komma på att det inte är så bra. Hur dyrköpt läxa kan det bli?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!