Du har antagligen ganska bra koll på vad din kommun sysslar med. Det handlar om vård, skola, omsorg, kultur, fritid och en del annat däromkring, men vet du vad din kommun har för mål och hur de utvärderas? Vet du om kommunen lyckas?
Att sätta upp relevanta mål är en viktig del av att lyckas med det man vill göra. Mål är någonting att sträva efter, att arbeta med och att mäta för att kunna utvärdera hur bra man lyckas. Detta är inte minst viktigt för offentliga verksamheter, där allmänheten ska kunna granska det som har gjorts och bedöma om resultatet är tillfredsställande.
I dag är det Motala kommuns mål för 2018 som granskas. Målen återfinns i verksamhetsplanen, som konkretiserar den politik som ska styra verksamheten i kommunen. Det är alltså majoritetens vilja som ligger bakom dokumentet. Ska man tolka viljan utifrån innehållet är den ganska rörig, för det är ärligt talat inte världshistoriens mest pedagogiska dokument.
Nåväl, generellt har kommunen många mål som handlar om att öka resultatnivåer. Majoriteten vill rent konkret att kommunen ska bli bättre på olika saker. Det är en i grunden klok strävan, men de svepande formuleringarna gör att en ack så liten ökning med en tiondels promille skulle innebära att målet är uppfyllt. Det borde vara mer specificerat än så för att ge ordentlig karaktär och visa på en viljeinriktning.
Det finns ett antal mål som har en relativ karaktär, vilket är bekymmersamt. Ett sådant exempel är målet att vara bättre än genomsnittet i riket när det gäller bemötande av företagare. Det kan låta bra och är tävlingsinriktat, men det innebär också att målet uppfylls så länge tillräckligt många andra kommuner har ett tillräckligt uselt bemötande som gör att Motala hamnar på övre halvan. Kan man verkligen vara nöjd med ett sådant resultat även om målet uppfylls?
Ett annat mål som mäts på ett meningslöst sätt är målet att minska utsläpp av växthusgaser per invånare. Tanken är god, men problemet är att det inte finns några relevanta mätningar som kan säga om målet uppfylls eller inte. Tanken är ”att minska”, men det senaste året som har ett resultat är 2014. Vi får alltså vänta i flera år på utvärderingen. Hur tänker man här? Mål måste vara mätbara, annars finns de bara för syns skull. Hur kan detta fortfarande vara acceptabelt?
För skolans värld är det en knepig sits som kommunerna befinner sig i. De har egentligen inget självbestämmande kring målen, eftersom lagen klargör att alla elever ska klara av skolan. Även om det stundtals kan upplevas som en ren utopi är det just detta målet som gäller, oavsett vad kommunen tycker. En statligt styrd skola som finansieras och finjusteras lokalt är långt ifrån optimal, men det återkommer i andra ledare framöver.
Det lokala utvecklingsprogrammet och de verksamhetsplaner som följer därav är mycket viktiga dokument. Varje invånare borde egentligen känna till huvuddragen i dem och vara medveten om vad kommunens mål faktiskt är. Hur ska man annars på ett korrekt sätt kunna bedöma om majoriteten faktiskt levererar det som de säger att de vill göra? Men, samtidigt måste målen formuleras klokt. Så är inte alltid fallet för Motala.