Lika spännande som Motala kommuns fullmäktigesammanträde i augusti var, nästan lika ointressant var september månads sammanträde för medborgarna. Hade det inte varit för att val av nämndemän från Motala kommun var tvunget att göras senast under september hade sammanträdet kunnat ställas in och dagordningens ärenden hade förskjutits till nästa tillfälle.
Det kan låta hårt i överkant, men ibland är det exakt det som får läsaren att tänka till. Den kritiskt granskande observatören undrar om inte nomineringar och valberedningsprocess kunde ha gjorts en aning tidigare, med följden att valet kunde ha skett under augustimötet. Det hade i så fall inneburit en rimlig effektivisering av det politiska livet, med sänkt kostnad som följd. Arvoden till över 50 personer, med mera, hade kunnat sparas.
Det gäller att tänka till vid en åtgärd som ett inställt fullmäktige. Avsägelser och val av nya politiker till uppdrag i nämnder och styrelser är viktiga på sitt sätt, men de motiverar ändå inte att samla ett helt fullmäktige inklusive ersättare. Svar på motioner och interpellationer är också en viktig del av demokratins spel, men även här hade det varit en relativt marginell sak att låta svaren vänta ytterligare en månad.
Sammanträdets viktigaste punkt denna gång var i praktiken valet av nämndemän från Motala kommun till Linköpings tingsrätt. Nämndemännens vara eller inte vara i det svenska rättsväsendet är ett ständigt återkommande diskussionsämne som möjligtvis kan dyka upp även på MVT:s ledarsida framöver. För tillfället räcker det dock att konstatera att systemet ser ut som det gör.
I länet är det totalt 90 nämndemän som ska väljas för tjänstgöring i domstolen under perioden 2020–2023. Dessa fördelas mellan kommunerna, baserat på folkmängden. Det innebär 14 nämndemän från Motala och två från Vadstena, som också ska välja sina nämndemän under fullmäktigemötet i september.
Att tillsätta nämndemän är knepigt. Uppdraget är opolitiskt och de fyraåriga tjänstgöringsperioderna sammanfaller inte med mandatperioderna. Lik förbaskat finns det en inneboende motsättning i systemet, eftersom det är politiska partier som nominerar kandidater och beslutar om vilka personer som ska väljas.
Tanken är att nämndemännen ska vara folkets röst i domstolen och spegla befolkningen i stort. Det är dock inte helt lätt att åstadkomma och åldersfördelningen bland nämndemännen har i dag en stark övervikt åt mer årsrika personer. Dessa är förvisso oftast kloka och har god livserfarenhet, men fördelningen speglar likväl inte samhället. Bland annat därför uppmanar tingsrätten partierna att vidga vyerna för att bland annat hitta yngre kandidater, gärna under 40 år.
Mot bakgrund av detta är det mindre roligt att titta på åldersfördelningen hos de personer som under måndagen valdes till Motalas nämndemän. En snabb och ovetenskaplig genomgång av de 14 nämndemännen visar att en enda av de valda personerna är under 40 år. Därtill är många av de valda personer kända politiska namn. Båda dessa delar är tyvärr ett underbetyg till de politiska partierna, som inte lyckas vaska fram mindre politiska eller yngre kandidater.