I måndags redovisades 2023 års undersökning i fullmäktige, följt av en debatt. Mark Henriksson (M) hade inledningsvis en god idé om att utöka undersökningen genom att ge den som svarar chansen att även lämna fritextsvar. Det gör att underlaget för analysen kan bli bättre.
Henriksson hamnade därefter i ett mindre blåsväder, då det upplevdes som att han kom med undanflykter. Det dåliga resultatet berodde enligt honom på det som har skrivits i media och opinionen under en tuff period.
Situationen beskrevs som att det har varit ett medvetet val att ta beslut som inte har varit populära. Det är modigt och nödvändigt i vissa fall. Att förtroendet för kommunen sjunker så drastiskt är ändå ett problem. Även impopulära beslut kan få acceptans om de kommuniceras och genomförs på rätt sätt. Så har det långt ifrån alltid varit under det senaste året.
Henriksson nämnde själv El Sistema och skolutredningen i Motala – ärenden som inte har hanterats på ett bra sätt. Oppositionsrådet Elias Georges (S) valde uttrycken ”ishallsfiaskot och parkeringskaoset” i samband med det han beskrev som ”det sämsta resultatet sedan vi började mäta”.
Om människor blir så upprörda kan det vara en signal om att någonting faktiskt kan vara fel, antingen i sakfrågan eller i processen. Resultaten för transparens och möjlighet att påverka politiska beslut störtdyker i undersökningen.
Henriksson var samtidigt föredömligt tydlig. Samverkan för Motala kommer inte att förändra den politik som bedrivs utifrån undersökningens resultat. De vill däremot ha in fler medborgare i dialoger. Det är bra i sak, men det som beskrevs upplevdes mer som en envägskommunikation än en dialog. Viljan att lyssna in medborgarnas åsikter var inte det centrala.
Från Charlotte Widegren (M) och Sara Ankarberg (L) var tonen däremot mer inlyssnande. Ankarberg sade uttryckligen att de tar till sig av resultatet, i stället för att bortse från det enbart för att vissa frågor var aktuella i debatten. Samtidigt var hon inne på samma spår som Henriksson om att stå fast vid politiken – med kryddan att Liberalerna har visat prov på förmåga att stå emot tryck från M, KD och SD i frågan om El Sistema.
Den samlade bilden av majoritetens inlägg under kommunfullmäktige antyder ändå att de styrande politikerna inte tar särskilt stort intryck av medborgarundersökningens resultat. Det kan tyckas vara principfast och på ett sätt hedersamt, eftersom man inte blir en vindflöjel utan egen vilja. Samtidigt får det inte gå till överdrift. Att enbart bjuda in till ”dialog” för att övertyga deltagarna om vad som är rätt blir sällan särskilt konstruktivt.