Spel på liv och död

Ny lag. Sedan årsskiftet är det kommunernas och regionernas ansvar att ge spelberoende personer stöd och behandling.

Ny lag. Sedan årsskiftet är det kommunernas och regionernas ansvar att ge spelberoende personer stöd och behandling.

Foto: Noella Johansson/TT

Ledare2018-02-24 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Snart har två månader gått av det nya året, två månader där kommunerna och regionen för första gången enligt lag bär ansvaret för att ge spelberoende personer stöd och behandling. Under denna tid har totalt fyra personer sökt hjälp i Motala och Vadstena och utifrån hur framtiden ser ut kommer det att bli betydligt fler framöver. Men vem betalar?

Det finns många saker i livet som kan vara beroendeframkallande. God mat, kärlek, sex, knyppling, naturens lugn, alkohol, körsång och skidåkning är några exempel. Effekterna av ett beroende kan variera kraftigt, allt från att de gör livet värt att leva till att de är farliga och till och med dödliga.

Att vara beroende av spel kan innebära olika saker. I ledarskribentens bekantskapskrets finns ett antal personer som är beroende av brädspel. Detta påverkar dem positivt utifrån livskvalitet och negativt sett till de utgifter som kommer av den digra samling spel som visar upp sig i hyllor och skåp. Just detta spelberoende är dock ingenting som ur ett större perspektiv är skadligt.

Det finns däremot andra typer av spelberoende som är betydligt värre. Allt fler blir beroende av datorspel i en eller annan form, vilket medför försummande av andra mer vardagsnära saker som ekonomi och socialt umgänge utanför spelets värld. Detta kan vara allvarligt.

Den farliga typ av spelberoende som sedan årsskiftet ligger på kommuner och landsting att motverka och avhjälpa handlar dock om spel om pengar i olika former. Det kan röra sig om kasinospel, poker, bingo, tips, lotter eller olika former av vadslagning.

Sedan årsskiftet då den nya lagen trädde i kraft har två personer i Motala och två personer i Vadstena sökt hjälp. Det är bra att dessa individer fångas upp och av lägeskollen att döma har kommunerna och regionen en god beredskap för att klara av dessa ärenden. Men vem ska finansiera dessa insatser?

Statligt ägda Svenska spel omsätter ungefär åtta miljarder årligen. Den andra stora svenska aktören ATG har en ännu större verksamhet som närmar sig nästan det dubbla. Svenska statens intäkter från skatter på spel och vinster uppgick år 2016 till över 6 miljarder kronor, varav den största delen kommer från Svenska spel. Under det senaste decenniet har skatteintäkterna från spel ökat med nästan en tredjedel och marknaden fortsätter att växa.

Under nästa år förändras därtill regelverken för spelbolag, i och med att ett licenssystem införs. Det gör att den svenska marknaden även officiellt öppnas för nya utländska aktörer. Dessa har redan tidigare kunnat rikta sig mot Sverige tack vare internet, men kan nu med en licens lägga ännu större krut här i norr. Omsättningen och skatteintäkterna kommer att öka, liksom antalet spelberoende.

Det logiska är de stora intäkterna för staten att kommuner och landsting får ersättning för att ta hand om de negativa sidorna av spelberoende. Så är också avsikten, utifrån det underlag som finns kring den nya lagen. Det gäller dock att kommuner och landsting bevakar denna fråga så att det verkligen kompenseras fullt ut. Pengar saknas nämligen inte för detta ändamål.