Spänstig företagardebatt

Publiken fick rösta på vem man tyckte presterade bäst under politikerdebatten på fredagsmorgonen. Så här blev resultatet.

Publiken fick rösta på vem man tyckte presterade bäst under politikerdebatten på fredagsmorgonen. Så här blev resultatet.

Foto:

Ledare2018-09-01 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

En fredagsmorgon på hamnparkeringen i Motala. Utan bostadshus. Dropparna föll så sakteliga ner från den grå himlen i ett milt höstregn. I parken byggdes scen, läktare och annat upp inför helgens begivenheter. Staden vaknade så smått till liv inför fredagens kommers och helgens nöjen.

I ett hus alldeles intill var stämningen god. En mängd röster bildade ett massivt sorl, intensivt mingel pågick och varierande diskussioner fördes under morgonens frukost. Det var dags för politikerdebatt i Motala och runt omkring skapades en mötesplats som inte ska underskattas. Det mänskliga mötet är värdefullt även i affärsvärlden, inte minst när politiker är närvarande.

Något av det första som kanske fick besökaren att reflektera en aning var Centerpartiets klädkollektion med budskapet ”Framåt!” på framsidan. En potentiell storsäljare för dementa, månntro? Budskapet är däremot aningen vagt när det gäller det konkreta. Nåväl.

Nästa insikt var att panelen av politiker var kraftigt mansdominerad, framför allt i oppositionen där samtliga fem företrädare var män. Majoriteten företräddes av två kvinnor och en man. Flera politiker var nya eller nygamla i sammanhanget och de skötte sig över lag bra.

Frågorna kretsade till stora delar kring företagandet och dess förutsättningar, vilket var logiskt utifrån arrangören Företagarna. Bostäder, jobb, ekonomi, medborgardialog, service och besöksnäring var ämnen som fick välförtjänt utrymme, men åskådaren bör vara medveten om det fokus som fanns inbyggt i arrangemanget.

Skola, miljö, äldreomsorg, sjukvård, landsbygdsfrågor, kultur, fritid och andra områden berördes förvisso också stundtals, men utrymmet var inte proportionerligt fördelat utifrån väljarnas prioriteringar.

Av diskussionerna kunde man än en gång konstatera att Motala är en kommun som i detta sammahang är väldigt centrerad till den stora tätorten. Landsbygden och mindre orter poppade upp då och då, men helheten tydliggjorde med eftertryck det fokus som finns på orten Motala.

Debatten var annars av god kvalitet över lag. Politikerna visade upp olika typer av konflikter sinsemellan, men hittade även områden där de antingen var överens eller ville komma överens. Även över blockgränser, när det gäller mer långsiktiga frågor. Det är välkommet.

En nyhet i arrangemanget var att publiken denna gång fick möjlighet att rösta på vilken politiker som ansågs ha presterat bäst under debatten. Resultatet var väldigt tydligt. Camilla Egberth (S) och Kåre Friberg (M) nådde ungefär en tredjedel var av rösterna. Där bakom var Kjell Fransson (L) välförtjänt trea innan övriga anslöt därefter.

I stora drag speglade resultatet debattens prestationer. Egberth är en stark frontfigur för majoriteten. Erfaren och engagerad, men det gick stundtals till överdrift när MVT:s moderator med knapp marginal lyckades behålla makten att fördela ordet. Oppositionens etta Kåre Friberg gjorde också ett gott intryck, även om han var svepande i många av sina svar. Johnny Karlberg (SD) och Kerstin Lundberg (V) gjorde bättre ifrån sig än vad publikresultatet visade.

För att summera var det en bra debatt inom sitt begränsade område, men partierna har mycket kvar att göra under den sista veckan innan valdagen.