Ett minst sagt händelserikt 2017 för Motala och Vadstena är på väg att avslutas. Spräckta och återförenade majoriteter, heta debatter, skolnedläggningar och mycket annat har avlöst varandra i det lokala politiska livet. Trots det är förväntningarna skyhöga på att 2018 kan överträffa föregångaren.
En inledande reflektion kring Motalas situation visar att kommunen i stora drag har goda förutsättningar att ta sig an framtiden. Befolkningen växer och hoppet om fler arbetstillfällen lever, men det finns tydliga frågetecken för ekonomin. Det innebär orosmoln vid horisonten, vilket kräver att politikerna agerar vädergudar för att kontrollera utvecklingen.
Efter ett svajigt 2017 med en sprucken och därefter reparerad majoritet är läget inför valet i september högst oklart. Spåkulan visar en högst närvarande sannolikhet för bakslag för majoriteten, utifrån flera känsliga och uppmärksammade frågor under mandatperioden.
Nedläggningen av Villa Ekenäs, nedläggningen av Godegårds skola, det tveksamma stödköpet av Piraternas fastigheter, storsatsningen på aktivitetshallen, det oklara läget för simhallen och den allt mer utarmade landsbygden bidrar alla i stort eller smått till att en växande andel av väljarna lär överväga oppositionens erbjudande.
I Vadstena bjöds vi under det gångna året på en ”regeringskris” med mer fatal utgång. Nykomlingen Konsensus skickades ut i kylan och en ny ohelig politisk allians tog över. Läget inför valet är om möjligt ännu mer oklart i Vadstena och det är med stor spänning som vi tar oss an den fortsatta bevakningen av händelserna i kommunen.
En viktig utvecklingsfråga är att under 2018 äntligen få igång bostadsbyggandet på riktigt. Efter bakslaget med Asylenparken, en process som under lång tid har krävt ”onödig” energi, krävs fler lösningar för både sedvanliga boendeformer och äldreboenden.
Därefter till sagan om Lalandia, en dröm som skulle kunna medföra mycket stora förändringar för både Motala och Vadstena. Det gäller först under byggnationen av det tänkta vattenlandet vid Vättern och därefter när den nya attraktionen har öppnat för allmänheten. Vi fortsätter att hålla ögon och öron öppna för vad som händer. Kommer visionen att kunna bli verklighet?
Till sist en kort reflektion kring hur de politiska partierna planerar att nå ut inför valet i höst. Utan att ha insyn i precis allt är det ändå en mycket kvalificerad gissning att i princip alla planerar att använda köpta annonser på Facebook. Det kommer att resultera i en mättad annonsmarknad och gör att 2018 blir året då folk på allvar börjar tröttna på köpta politiska budskap i sociala medier.
Partierna får rent krasst inse att de måste leverera verklig spridning av sitt budskap i stället för att lita till köpta annonser. Var fjärde användare överväger dessutom att avsluta sitt konto på Facebook. Innebär detta att plattformen har nått sin topp? Kommer en ny ”drake” att kunna leverera en alternativ lösning eller blir bilden mer diversifierad framöver? Vad 2018 har att bjuda på får vi snart se.