Dags för en av ledarskribentens favorithatobjekt igen, nämligen en rankning av kommuner. Rankningar som görs av olika intresseorganisationer är på gott och ont vanligt förekommande när det gäller kommuners målsättningar och utvärderingar av arbete inom bland annat attraktivitet, näringslivsklimat och trygghet.
Denna gång tar vi en titt på Aktuell Hållbarhets kommunrankning, som mäter ”aktivitet och ambition inom en rad olika områden som har betydelse för omställningen till ett hållbart och fossilfritt samhälle”. I sammanhanget är det värt att notera att Aktuell Hållbarhet är en del av mediajätten Bonnier News.
Rätt använda är rankningar en bra ingrediens i det viktiga analysarbetet och bidrar till att kunna utvärdera hur kommunens arbete fungerar. Om man inte stirrar sig blind på placering i en viss rankning det vill säga, vilket dessvärre blir fallet ibland.
Med det sagt grottar vi ner oss i hur Motala och Vadstena presterade i 2023 års rankning av Sveriges Miljöbästa kommun, ett resultat som till stor del baserat på arbetet utifrån Agenda 2030. Frågorna varierar delvis över tid, vilket gör att det är svårt för en kommun att ”anpassa sig” för att få ett bra resultat. Det är bra för rankningens relevans över tid.
Motalas placering är 105 av de totalt 290 kommunerna och ett lyft från fjolårets 158. Detta innebär en förbättring för andra året i rad. En mångårig nedgång från 2015 till 2021 är därmed bruten, vilket är en bra tendens – det går åt rätt håll för Motala.
Som nyligen konstaterat har också Motalas invånare en positiv attityd till hållbarhetsarbetet i kommunen, vilket sannolikt hänger ihop med själva arbetet och resultatet i rankningen.
Vadstena har det däremot betydligt dystrare, åtminstone utifrån rankningen. Placeringen 235 av 290 är en kraftig försämring jämfört med plats 148 föregående år. Här finns dock en komplikation i form av att kommunen inte har svarat på de frågor som har ställts inför rankningen. Det gör att poäng enbart delas ut utifrån statistiska data.
Det måste sägas att det generellt kan vara svårt för en liten kommun att prestera i det här sammanhanget, eftersom det hänger mycket på vilka resurser som kan läggas på hållbarhet. Det är idel stora kommuner i toppen av rankningen.
Den viktigaste poängen är ändå avslutningsvis att vara försiktig med att titta på resultatet i rankningar. Här hanteras Vadstena och den övriga fjärdedelen kommuner som inte har gett några svar på precis samma sätt som de som har svarat. Det ger högst sannolikt en skev bild av verkligheten, eftersom Vadstena på olika sätt arbetar aktivt och bra med hållbarhet.