Regeringen och Vättern

Överenskommelsen mellan S, MP, L och C kommer att få betydelse för Vättern, om den blir verklighet.

Överenskommelsen mellan S, MP, L och C kommer att få betydelse för Vättern, om den blir verklighet.

Foto: Daniel Erlandsson

Ledare2019-01-16 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I dag förväntas riksdagens talman, Motalabekantingen Andreas Norlén, för andra gången presentera ett förslag att välja Stefan Löfven till statsminister. Men vad skulle det innebära för den lokala verkligheten i Motala och Vadstena om förslaget från S, MP, C och L går igenom?

Steg för steg närmar vi oss ett avgörande när det gäller regeringsfrågan i Sverige efter valet. Över fyra månader har passerat och det är dags att utbrista ett Gert Fylkingskt ”Äntligen!” över att processen snart är avslutad. Oavsett om det nu blir Löfven som i en omröstning på fredag väljs till statsminister, om en kandidat väljs i en fjärde omröstning eller om det blir ett extra val i april är det snart slut på väntan.

Kritiska ord som kaos, fars, dravel och cirkus har yppats under de senaste månaderna. Det är fritt fram att tycka så. De enfaldiga och benhårda ståndpunkterna i ett skyttegravskrig är en sida av myntet. Bitterheten över andras beslut likaså. Samtidigt är det varje partis demokratiska rättighet att följa de lagar som finns och agera i enlighet med dem. Även om det finns utrymme för tyckande kring att Norlén eller framför allt andra inblandade borde ha agerat annorlunda har inga formella fel begåtts.

Låt oss anta att den tänkta regeringen med Stefan Löfven som statsminister skulle tolereras av riksdagen på fredag. Vad skulle överenskommelsen mellan S, MP, C och L rent konkret innebära för livet i Motala och Vadstena?

Utöver att slå fast grundinriktningen för samarbetet innehåller dokumentet 73 punkter. Vissa av dem påverkar indirekt den lokala verkligheten genom att förändra lagar, regler eller andra förutsättningar. Bättre villkor för företagande, förändring av arbetsförmedlingen, skärpta klimatlagar, hårdare tag mot hedersbrott, mer kunskapsfokus och studiero i skolan, primärvårdsreform, kamp mot psykisk ohälsa, återställd personlig assistans och mycket mer är välbehövliga förändringar.

Andra punkter påverkar på ett mer direkt sätt. Redan som nummer 6 återfinns förstärkningar av de allmänna statsbidragen till kommuner och landsting. Oavsett vilka summor som det innebär saknas tillskottet i den nu rådande M/KD-budgeten, vilket har skapat en del oro hos de hårt pressade kommunerna.

Andra lokalt relevanta punkter är satsningar på bredband och servicekontor på landsbygden, samt stärkt jordbruk och järnvägsnät. En sak som sticker ut från mängden för den lokalt bevandrade är annars punkt 33 under avsnittet ”Miljö och klimat”. Den innebär nämligen att utvinning av gas i Vättern kommer att förbjudas, vilket påverkar borrningen i Motalabukten. Därtill stärks arbetet mot mikroplaster, som också är ett hot mot vattenkvaliteten. Att värna norra Europas största vattentäkt är en viktig lokal fråga.

Som med alla politiska uppgörelser finns det mer att önska inom olika områden, men om det tänkta paketet blir verklighet finns många punkter som kommer att göra verklig skillnad. För den som verkligen är intresserad och har ett öppet sinne att se förbi konfliktbarriärer, det vill säga.