I Motala var Platens utgångsbud i årets hyresförhandling en höjning om tio procent. Frågan är hur den nivån stämmer överens med kalkylerna. Var det så att kalkylen visade att det krävdes en ännu högre höjning, men att Platen inte ansåg det möjligt att få igenom? Eller visade kalkylen på en lägre nivå, men att strategin inför förhandlingarna var att lägga sig högre?
Hyresgästföreningen på andra sidan i förhandlingen hade självfallet siktet inställt på en mycket lägre nivå än tio procent. De var sannolikt missnöjda redan förra året, då höjningen blev knappt fyra procent. Samtidigt är de också medvetna om hur världen fungerar, men rent strategiskt måste de sikta lägre än det förväntade resultatet.
Det här med förhandlingar och tillhörande strategier är minst sagt spännande materia. Det är en hel vetenskap att beskriva hur en framgångsrik förhandling ska genomföras, samtidigt som den i princip alltid är unik från gång till gång. Alltid är det någonting som har ändrats mot förra gången. Tajmingen, förutsättningarna, motparten, målsättningen.
Redan under förhandlingarna inför 2023 landade höjningarna på grund av världsläget ofta upp emot fem procent. Därefter fortsatte inflationen med moderna svenska mått att vara skyhög under året, stundtals tvåsiffrig, och kostnaderna för fastighetsägarna skenade iväg ordentligt.
När det under slutet av 2023 var dags att låta ”parterna”, det vill säga fastighetsägarna och hyresgästföreningen, förhandla om hyreshöjningar för 2024 var läget därmed minst sagt ovanligt. De ökade kostnaderna för fastighetsägarna måste nu rimligtvis avspegla sig i form av ökade intäkter. Det innebär höjda hyror. Rejält höjda.
Vad är då egentligen en rimlig nivå? Det är en minst sagt knepig fråga, som verkligen kan få olika svar beroende på vem du frågar, när du frågar och i vilket sammanhang du frågar. Det är ungefär som att ställa den klassiska frågan, hur långt är ett snöre?
Vad händer då nu i Motala och Vadstena? För Motala har förhandlingarna misslyckats, vilket gör att Hyresmarknadskommittén kommer att få kliva in och avgöra tvisten. Den är historiskt sett relativt sällan involverad i hyresförhandlingar, men det verkar ha blivit vanligare den här omgången. Exempelvis har förhandlingarna avbrutits även i närliggande Mjölby.
I Vadstena verkar situationen vara på väg åt samma håll, även om det i skrivande stund inte är helt klart att det blir så. Det är så klart att föredra att parterna kan enas, men i en situation som vi befinner oss i just nu är det faktiskt förståeligt att förhandlingarna är extremt svåra. Då behövs det hjälp på traven utifrån.