Många gånger är förändring någonting som avskräcker vissa typer av människor och får dem att rygga tillbaka. Andra typer av människor inspireras i stället av förändringar och ser möjligheter som de kan medföra. I den kommunala världen är det inte sällan den förstnämnda skaran som är mest högljudd, men det finns undantag. Ett sådant upplever vi just nu i form av Lalandia.
När det gäller etableringen i Motala är mottagandet, aningen oväntat får det nog medges, övervägande positivt – åtminstone att döma av klimatet under de informationsmöten som anordnades tillsammans med kommunen i början av veckan. Intresset var stort, med ett tusental föranmälningar.
Logiskt nog inleddes sessionerna med en rimligt lång och utförlig genomgång av olika aspekter av projektet. Planerna innehåller mycket mer än enbart nya badmöjligheter, närmare bestämt ett upplevelsecenter med restauranger, caféer och butiker, aktiviteter som exempelvis bowling, gym, trampoliner, klättervägg, lekland och en multisporthall – vad nu det sistnämnda egentligen innebär. Tanken är att detaljplanen ska klubbas i fullmäktige under december 2018.
Danska representanter från Lalandia fanns på plats och berättade om sina delar, vilket gav ett seriöst intryck och skänkte den extra ambition som är rimlig i ett projekt av den här storleken. Det kan annars vara enkelt för utländska aktörer att gömma sig bakom trygga, lokala företrädare i stället för att själv ta ansvar.
Åskådarna bjöds på en visualisering i form av en datorkonstruerad ”flygfilm” med måttligt avancerad kvalitet, men den var ändå en relevant illustration för ögat. Som sig bör redovisades ett antal olika siffror, exempelvis 300 nya jobb, 650 000 gäster årligen och över 500 semesterbostäder. Detta är planerna inför öppningen år 2021, vilket är ett optimistiskt mål som skulle kunna nås om inga oväntade hinder uppstår på vägen.
Av alla olika tänkbara sakområden att lyfta fram verkar parkeringsmöjligheter vara en särskilt viktig fråga för invånarna. Det är svårt att tolka det på något annat sätt, utifrån den oproportionerligt stora andelen information som gavs inom området. Lösningen verkar kort och gott vara tillfredsställande, även om det under frågestunden gjordes en kritisk koppling till den förväntade minskningen av P-platser i centrala Motala.
Just frågestunden visade tydligt på det anslag som denna ledare inleddes med, nämligen en övervägande positiv attityd från de närvarande personerna. Rejält skeptiska röster kring bland annat markförvärv fanns förvisso representerade, vilket är sunt, men det var ändå i grunden en framåtanda som visades upp. Det lovar gott inför fortsättningen, för utan ett gillande från lokalbefolkningen hamnar projektet i motvind redan från start.
Samtidigt är det viktigt att externa aktörer, som exempelvis MVT, fortsätter att granska projektet kritiskt och sakligt ur många olika aspekter. Lalandia medför både risker och möjligheter, vilket vi alla måste förhålla oss till. Var och en väljer sin respektive utgångspunkt.