På vinst och förlust i Motala

Fullmäktige. Stad och landsbygd var en fråga på tapeten i måndagens kommunfullmäktige i Motala.

Fullmäktige. Stad och landsbygd var en fråga på tapeten i måndagens kommunfullmäktige i Motala.

Foto: Anders Törnström

Ledare2017-11-15 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Motala kommun är en delad kommun på flera sätt och just i dagarna har flera ytterligheter ställts mot varandra. Under måndagens budgetdebatt i kommunfullmäktige tydliggjordes detta på flera sätt, inte bara när det gäller de olika blockens olikheter utan också i hur man väljer att ställa stad mot landsbygd och offentlig mot privat regi.

Kommunfullmäktiges sammanträde inleddes denna gång med relevant information om kommunens krisberedskap, följt av allmänhetens frågestund. Under den senare berördes landsbygden på olika sätt, inte minst när det gäller nedläggningen av Godegårds skola där ett känslosamt anförande berörde de närvarande. De frågor som ställdes besvarades med måttlig framgång, men just konfliktytan mellan stad och landsbygd var tydlig.

Det hettade till på flera andra punkter under sammanträdet. Detta gällde inte minst ärendet om Piraterna, som ledarsidan återkommer till. Under budgetdebatten dök annars den numera klassiska frågan om vinster i välfärden upp, föga förvånande med Vänsterpartiet och Moderaterna som främsta antagonister.

En intressant aspekt som framfördes i sammanhanget är behovet att ha kontroll över de verksamheter som kommunen i slutändan ansvarar för. Denna fråga är viktig. Om en privat utförare skulle gå omkull är det kommunen som får städa upp den potentiella röran. Det är en risk som tas, vilket måste tas hänsyn till i upphandlingar från kommunen. Detta avser både krav på kvalitet i verksamheten och ekonomisk ordning och reda. Det händer att detta förbises.

Vänsterpartiet hävdade att man i kommunal regi, till skillnad från i privat regi, inte behöver kontrollera om personaltätheten dras ner för att öka vinsten. Koppling gjordes mellan neddragningar i personal och krav på vinst hos de privata utförarna.

Det kan vara relevant att titta på, men i praktiken görs motsvarande sak även i kommunal regi. Det har under en lång tid varit så inom många områden och kommer att fortsätta vara så, med politikernas goda minne.

Det handlar till exempel om hur ekonomiska underskott hanteras. Socialnämnden har under det senaste decenniet gått back, år efter år. Det kan omöjligt ha lösts utan att det har påverkat exempelvis personaltäthet på ett negativt sätt, trots att positiva influenser finns från kreativa lösningar inom både privat och offentlig regi.

Även om effektiviseringar har gjorts är det så att neddragningar resulterar i försämrad service, exempelvis genom minskad bemanning. Just socialnämndens område har haft och har fortfarande problem på personalsidan, både på golvet och på chefsnivå. Arbete pågår och har gjort så länge, men negativa ekonomiska resultat får negativa effekter på verksamheten.

Lägger vi också till det effektiviseringskrav som gör att kommunen generellt behöver åstadkomma en besparing på i storleksordningen 1,5 procent årligen är det i praktiken en löpande kommunal vinst som måste levereras. Verksamheten måste utföras på smartare och effektivare sätt, nytänkande krävs och förändringar är ett måste. Kreativitet är bra, oavsett om vi kallar orsaken till det möjlighet till vinst eller risk för förlust.