I en tät dimma som skänkte mystik åt nejderna genomfördes under tisdagen en pilgrimsfärd till Klockrike kyrka. Inramningen var smått sagolik och passade utmärkt till denna historiska kväll med en landsbygdsdebatt i Motala kommun. Köerna ringlade långa från flera håll och jakten efter någonstans att parkera intensfierades allt mer ju närmare startskottet vi kom.
Inne i den ståtliga kyrkorummet ledde MVT:s Lina Handberg debatten, med en prästlik röst och ett mäktigt eko. Publiken var relativt rik på år och erfarenheter, vilket till stor del speglar befolkningen på landsbygden. En av de saker som det måste arbetas med är att få fler yngre att kunna och vilja välja livet utanför de stora tätorterna.
Vid altaret fanns Camilla Egberth och Nicklas Rudberg från Socialdemokraterna, samt Caroline Unéus och Mark Henriksson från Moderaterna. Något giftermål blev det dock aldrig tal om, meningarna gick ofta isär mellan företrädarna för majoriteten och oppositionen. Åhörarna hade dessutom möjlighet att vara delaktiga genom att lämna in frågor skriftligt, vilket nyttjades flitigt.
Majoriteten hade en på förhand otacksam roll, men skötte sig utifrån det relativt väl. Ett par snedsteg bjöds det ändå på och svaren var över lag för svepande och mesiga för att ge någon effekt. Oppositionen var inte heller på topp, det fanns inget riktigt sting i debatten. Moderaterna kanske inte är den optimala företrädaren för landsbygdens intressen, men gjorde ett gott försök och visade en tydlig samarbetsvilja med Alliansen. De hade nog önskat att ha fler politiska vänner vid sin sida.
Kommunalrådet Egberth fokuserade mycket på två saker: landsbygdsprogrammet som nu är halvvägs och samverkan med aktörer på landsbygden. Oppositionsrådet Unéus å sin sida pratade om företagande och riskerna med segregationen mellan stad och landsbygd. Majoriteten tyckte dock inte att det sistnämnda existerar, vilket möttes av ett tydligt sarkastiskt skratt bland åhörarna. Glappet existerar, var så säker.
Ett spektakulärt inslag var att båda sidor i debatten ställde sig positiva till utlokalisering av kommunala verksamheter, exempelvis att bildningsförvaltningen skulle kunna placeras i Borensberg. Det öppnar för mycket intressanta resonemang och kan bli tufft att möta för politikerna. MVT kommer garanterat att följa upp detta framöver. Vågar någon agera? Högst tveksamt.
Kvällens största suck utbröt då Nicklas Rudberg svarade ett tydligt nej på frågan om en konsekvensanalys efter nedläggningen av Godegårds skola. Han är helt enkelt inte intresserad av hur barnen upplevde det hela. Barnperspektiv och elevinflytande verkar helt ha gått bildningsnämndens ordförande förbi, vilket är tragiskt.
Vem vann då debatten? Svaret är lika enkelt som oväntat, det gjorde nämligen Jan-Owe Larsson som i en särskild del av debatten företrädde Moderaterna i Region Östergötland. Han lyfte blicken och såg helheten, i stället för att se varje enskild del på landsbygden för sig. Oväntat, men mycket välkommet. Där finns lösningen.
På hemvägen hade dimmat lättat en aning omkring kyrkan. Om det speglar besökarnas sinne efter kvällen återstår att se, men dimman tätnade snabbt en bit bort igen …