Kultur, fritid och idrott klumpas ibland ihop till ett gemensamt område, trots att de åtminstone delvis är väldigt olika till sin karaktär. Det ökar risken att medborgare i Motala stirrar sig blinda på uppmärksammade misslyckanden för stora idrottsanläggningar och generaliserar det till att alla områdena kultur, fritid och idrott är misslyckade. Så är dock inte nödvändigtvis fallet, bland annat utifrån resonemanget kring Lokverkstans utveckling.
I dag är det dags att studera fritidsområdet lite närmare och mer specifikt ta en titt på hur friluftslivet i våra två kommuner Motala och Vadstena står sig i konkurrensen. Underlaget utgörs denna gång av Naturvårdsverkets rapport ”Sveriges friluftskommun 2023”, i vilken allemansrätten och människors vistelser i olika natur- och kulturlandskap står i centrum.
Friluftsliv definieras i sammanhanget som ”vistelse utomhus i natur- eller kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling” och baseras på en författning från riksdagen.
Som så många andra undersökningar presenteras i rapporten en poängbedömning av kommunernas arbete, vilket i slutändan resulterar i en klassisk rankning. Nästa omgång av rankningen presenteras efter sommaren och baserar sig på enkätsvar från i början av 2023, men i väntan på det tar vi en titt på resultatet från den senaste undersökningen.
Läsningen i rapporten är trevlig för Motalas del, eftersom kommunen rankas som nummer ett i Östergötland och nummer 23 i Sverige totalt. För Vadstenas del placerar sig kommunen på plats 118 av 217 deltagande kommuner och på plats 7 av 9 i Östergötland.
När det gäller Vadstenas resultat måste man ta i beaktande att det är en relativt liten kommun, vilket riskerar att medföra begränsningar i utbudet inom området friluftsliv. Ändå är resultatet relativt bra, vilket sannolikt bland annat beror på närvaron av Vättern och närheten till Tåkern och Omberg.
De positiva resultaten för Motala ligger i linje med kommunens vision, som tar sikte på 2040. I denna beskrivs målbilden som att medborgarna har ett aktivt liv och att kommunen ska ha en roll som ”nav för idrott, kultur och friluftsliv”. Ett av redskapen på vägen dit är Fritidsbanken, där invånarna har möjlighet att låna utrustning av många olika slag. Även inom området friluftsliv.
Tittar man på de övergripande poängen som ligger till grund för rankningens resultat är det inom området ”information och samarbete” som Motala tappar på konkurrenterna. Det ska därför bli intressant att se om resultatet har förbättrats under 2023 och Motala därmed stärks i den kommande rapporten. Den som friluftslever får se.