Svaret i låttexten var att LOK står när de andra faller. I Motala är det bevisligen Lokverkstan som står när de andra stora etableringarna faller, en efter en. För vad sägs om utbudet 2024 innehållande Darin, Marcus & Martinus, Orup, Europe, Hooja och Status Quo? I Motala!
Det är svårt att säga någonting annat än att kommunens krav på att rusta upp Lokverkstan till en konsertlokal – eller ”eventarena” som den beskrivs som i dag – var genialiskt. Utvecklingen hade dock aldrig blivit verklighet utan privata krafter, som vågade satsa och se möjligheterna.
I februari 2019 beslutade Alliansen i Motala, som då styrde kommunen, att sälja ett antal äldre fastigheter i form av Radiomuseet, Plåtverkstan, Lokverkstan och Granliden. Agerandet upprörde, för vad skulle det egentligen bli av de anrika byggnaderna? ”Kulturlöst” och ”allt ska säljas ut” var kritik som framfördes.
Ungefär samtidigt kom rapporter om en ännu inte namngiven entreprenör som hade visat intresse för Lokverkstan och området runt omkring. Efter ett par månader berättade MVT om att en gavelmur på Lokverkstan riskerade att rasa. Hur skulle det egentligen sluta?
Ytterligare ett par månader senare, i juni 2019, berättade kommunen om ett avtal med den stora byggkoncernen Serneke, som köpt Gamla Motala Verkstad med syfte att bygga bostäder och ta vara på området. ”Lokverkstan håller ju på att falla sönder och det vore förödande” var ett relevant citat från den tidsperioden.
Apropå citat levererade frontfiguren Ola Serneke den framsynta kommentaren ”vårt projekt står inte och faller med Lalandia”. Så rätt han skulle få. Efter att ha köpt området för en symbolisk summa av en krona har planerna därefter tagit fart. Renoveringen och nystarten för Lokverkstan, det första steget i den större planen, har verkligen varit framgångsrik.
Nästa citat tar vi från Erik Forslund (KD) som i samband med försäljningen yttrade att ”Motalas kultur kan få ett rejält uppsving”. Ytterligare ett citat kommer från Hanna Hammarlund, dåvarande verksamhetschef för strategisk samhällsplanering. ”Vi skrev in vitet om Lokverkstan för att vi vill se att de gör något med området inom två år”.
Naturligtvis finns det massor av arbete kvar att göra och mycket pengar behöver investeras framåt i den fortsatta utvecklingen av Gamla Motala Verkstad, för att skapa ett modernt område i en kulturhistorisk miljö. Bevisligen har åtminstone de första planerna från 2019 till stora delar blivit verklighet i dag, fem år senare.
Lokverkstan står när de andra faller. Bra jobbat.