Jämställdhet är en ständigt aktuell fråga. Ett forskningsprojekt som har genomförts vid Lunds universitet visar tydligt på att situationen redan vid elevernas val av program på gymnasiet är kraftigt ojämställt och bibehåller en snedvriden fördelning på arbetsmarknaden.
Forskningens slutsats utifrån svaren från de över 2 500 elever som deltagit i studien är bland annat att tjejers tro på sig själva inom den tekniska sfären måste stärkas. Datorkunskap, programmering och liknande moderna teknikfokuserade ämnen är områden där tjejer behöver en egokick.
Även balansen mellan karriärmöjligheter och möjligheten att ”göra skillnad” diskuteras som ett område där arbete behöver göras. En lekman associerar exempelvis till kvinnodominerade vårdyrken som sjuksköterska, där karriärvägarna är högst begränsade och belöningen för att vidareutbilda sig är mycket blygsam.
Slutsatserna kommer inte som någon överraskning, men ger ändå fog för fortsatt debatt inom området. För att komma åt obalansen måste arbetet påbörjas tidigt i åldrarna, på många olika sätt. En given nyckelfaktor i sammanhanget är studie- och yrkesvägledning, som bland annat bidrar till att eleverna ska göra genomtänkta val inför sin framtida karriär.
Med anledning av denna aspekt på problemet efterfrågades Motala och Vadstena kommuners strategier på SYV-området. ”Val av utbildning är ett komplext där bland annat kön, social och kulturell bakgrund, kompisar och skolors status konkurrerar med information från olika branscher” konstateras det i Motalas plan för studie- och yrkesvägledning. Så sant som det var sagt.
Motalas plan är i sin nuvarande form fastställd 2015 och omfattar som sig bör alla utbildningsformer som ryms under kommunens paraply, från förskola till vuxenutbildning. I den kungörs också att studie- och yrkesvägledning berör all personal i skolan, vilket är ett måste för att nå framgång.
Redan för de allra yngsta barnen inom förskolans värld innehåller planen tydliga beskrivningar som syftar till att utmana klassiska könsmönster inom arbetslivet. Tyvärr bidrar verkligheten i förskolan inte till detta, eftersom en förkrossande majoritet av den personal som finns i verksamheten är kvinnor. Redan från dag ett i utbildningsväsendet är bilden av de vuxnas roller utifrån kön klargjord. Kvinnor är pedagoger eller lagar mat, män är vaktmästare eller hantverkare.
Elever i grundskolans F-6 ska därefter ”uppmuntras att bryta invanda mönster som till exempel kan ha med kön att göra” och årskurserna 7-9 ”ska få verktyg för att hantera valsituationer och att bryta könsmönster”. En tuff uppgift.
På pappret finns alltså goda intentioner från Motala kommun. Det är bra att medvetenheten finns där som en ingrediens bland många, för det är sannerligen inte lätt att vända den atlantångare som stävat åt ett visst håll väldigt länge. Det krävs hårt och målmedvetet arbete.
Vart tog Vadstena vägen, kanske du undrar? Jo, inom några veckor förväntas en SYV-strategi presenteras. Låt oss hoppas att de tar inspiration av Motalas motsvarighet och att båda kommunerna också lyckas omsätta de vackra orden i handling som ger konkret effekt. Det kommer alla att tjäna på i längden.