”Just nu pågår ingen medborgardialog.” Så beskrivs läget på Motala kommuns hemsida. Det är dock en sanning med modifikation. Ett väldigt tydligt exempel på en variant av pågående medborgardialog är det möte som hölls under onsdagseftermiddagen i Motala, med föräldrar och personal som berörs av den stora skolomläggningen.
Tanken kan i sig vara mycket god att hålla ett möte av det här slaget. Samtidigt är det väldigt viktigt att vara tydlig med mötets syfte. Vad innebär uttryck som ”involvera” och ”prata med” i praktiken? Är det envägskommunikation, dvs ren information? Är det en dialog med syfte att skapa en större förståelse? Är det ett möte med medbestämmande från deltagarna? Förväntningarna sätts väldigt mycket utifrån ingångsvärdet.
Att genomföra stora förändringar är aldrig en lätt sak. Det är rent mänskligt så att vi naturligt blir oroliga när saker ändrar på sig. Det gör att många saker initialt kan kännas som kriser, trots att de i själva verket kommer att mynna ut i någonting som kommer att bli mycket bättre.
En otroligt central fråga i sammanhanget är förmågan att kommunicera. Ett väl genomfört arbete med att förmedla ett budskap på ett anpassat och pricksäkert sätt kan vara oerhört lindrande i en förändringsprocess. Det kan dessutom snabbt kan skapa en förståelse kring varför saker ändras, hur de kommer att ändras och vad det betyder för just en viss person.
Åt andra hållet kan ett dåligt genomfört arbete med kommunikation rasera en förändring, som i annat fall hade kunnat gå bra. För lite information, fel målgruppsanpassning, fel förväntningar, dålig tajming och bristande motiveringar kan vara helt förödande.
Frågan är nu om Motala kommun har träffat rätt med onsdagens möte. Med tanke på att beslut om stora förändringar, som ingen verkar veta vilken ekonomisk effekt som förväntas av dem, snabbt fattades under slutet av 2023 är processen redan långt gången.
Det mesta är beslutat och det möte som nu hölls borde rimligtvis ha genomförts mycket tidigare i processen för att på allvar kunna fånga upp problem, tankar och idéer. Men, inför beslutet var beskedet tydligt från de ansvariga. Föräldrarna kommer inte att involveras.
Utifrån sett känns det nu genomförda mötet därför aningen panikartat, eftersom det fortfarande återstår stora frågor och många barn riskerar att hamna rejält i kläm. Flyttas mellan flera skolor på kort tid, byta klasskamrater, få långt till skolan och så vidare. Är det verkligen en förändring som görs på ett sätt som tillvaratar barnens bästa?