När Motalas kommunstyrelse sammanträdde under tisdagen fanns ett ärende med det ovanliga namnet ”Cykelbokslut” på dagordningen. Den humoristiskt lagde kan beskriva det som en granskning av hur bra kommunen är på att vara ute och cykla.
Att göra ett cykelbokslut är på intet sätt unikt för Motala. Var tredje kommun i Sverige upprättar nämligen ett cykelbokslut. Även om fenomenet kanske inte är särskilt känt bland allmänheten ännu finns det många olika instanser i samhället som ägnar sig åt sammanställningar av det här slaget.
Trafikverket har sin variant utifrån det nationella uppdraget, regioner som Uppsala och Kronoberg tar fram sina och traditionellt sett framgångsrika cykelkommuner som Borås, Helsingborg, Luleå, Uppsala och Varberg har sina.
I sammanhanget är det intressant att konstatera att Cykelfrämjandet årligen tar fram det som med ett för utomstående underligt ord kallas en kommunvelometer. Ytterligare en av dessa många rankningar av kommunernas arbete.
Ordet velo betyder cykel i olika sammanhang, bland annat franska, och finns även närvarande i det gammelsvenska ordet velociped. Dinosaurien velociraptor var dock sannolikt inte ute och cyklade, för ordet velo betyder nämligen snabb på latin. Nåväl, nog om ett underligt ords etymologi för den här gången.
Motala placerar sig i den aktuella velometern för år 2023 på en bra nivå och har enligt granskningen förbättrat sig kraftigt sedan föregående år. Totalt sett placerar sig Motala på plats 19 av 54, samt på en hedrande plats 3 av 31 i kategorin små kommuner.
Den största förbättringen för Motala har gjorts inom området information, där ett bottenbetyg har förändrats till full pott. Desto sämre är det inom området uppföljning och mätning, där det konstateras att kommunen inte har gjort någon analys av cykelflöden under de senaste fem åren.
I Motalas eget cykelbokslut för år 2023 konstateras det att förutsättningarna för att använda cykeln i vardagen är mycket goda. Det finns olika typer av planer och riktlinjer. Närheten till arbetet är därtill för väldigt många invånare tillräckligt god för att cykeln ska passa bra. Ett antal konkreta insatser har genomförts och fler av den varan planeras. Östermalmsgatans förnyelse är en sådan, som förbättrar cyklisters vardag.
Samtidigt finns det fler förbättringsområden, exempelvis att nästan varannan kommunanställd åker bil till arbetet. Det är bra att undersökning kring resvanor har gjorts, men bokslutet nämner ingenting om hur andelen cyklande kommunanställda ska öka. Plus att en flödesmätning inte har gjorts i närtid.
Motala kommun är alltså inte ute och cyklar när det gäller cyklar, men bra kan säkert bli ännu bättre framöver.