De lokala partierna i Motala tar totalt emot ett kommunalt partistöd på två miljoner per år. Stödet styrs av ett reglemente som har kommunallagen som utgångspunkt och även talar om vilka summor som gäller. Exempelvis ca 50 000 kr i grundstöd per parti och därutöver ca 25 000 kr per mandat i fullmäktige.
Samtliga åtta partier som är representerade i Motalas fullmäktige har i enlighet med reglementet lämnat in redovisningar för år 2023. Exakt vad en sådan redovisning ska innehålla är inte fastslaget, men i fallet Motala har fullmäktige delegerat tolkning och tillämpning till kommunstyrelsen. Det är anledningen till att just kommunstyrelsen under sitt senaste sammanträde behandlade ärendet.
Formen för redovisningen är alltså oklar, vilket leder till en spretighet i underlaget från partierna. Det blir faktiskt ganska lustigt här och där. Centerpartiet och Vänsterpartiet redovisar exempelvis bidragets exakta storlek på 137 875 kr och fördelningen av utgifterna ner på varje enskild krona.
Samtidigt väljer Kristdemokraterna att avrunda bidraget till 138 000 kr, likaså avrundas utgifter till närmaste tusenlapp. Alla dessa partier har tre mandat i fullmäktige och får alltså in samma summa, men de redovisar aningen olika summor in. Liberalerna avrundar också i sin redovisning, medan Socialdemokraterna går längre åt andra hållet och redovisar utgifter ner på varje enskilt öre.
Mest fascinerande är ändå Moderaterna, vars redovisning visar att de förra året fick 469 kr i kommunalt partistöd, med utgifter på 263 kr. Ja, så står det faktiskt. Det står uttryckligen att det är kronor, inte tusentals kronor. Nu får det betraktas som ett redaktionellt fel, men i en redovisning från ett parti av Moderaternas kaliber blir det ändå lite smått pinsamt.
Reglementet säger också att bidraget ”uteslutande ska användas till den partiverksamhet som bedrivs i Motala kommun”. Historiskt har det funnits problem med överföringar från den kommunala nivån till förbund eller riksorganisationer. Det förekommer fortfarande sådana transaktioner, men skillnaden är att dessa nu beskrivs för att motivera nyttan för kommunföreningen.
Avslutningsvis känns det en aning underligt att inte fullmäktige godkänner utbetalningen av partistöd till partierna, utan enbart tar del av kommunstyrelsens beslut. Budgetmässigt borde fullmäktige principiellt hantera sina egna utgifter.
Men, spelar det verkligen någon roll? Är inte alla ifrågasättanden i denna ledare att betrakta som petitesser? Ett överdrivet nitiskt granskande? Kanske, det är fritt fram att tycka. Men som tidigare konstaterat, någon jävla ordning ska det vara i en byråkrati.