Minska risken för att kasta Motalas pengar i bassängen

Ett förarbete på 14 miljoner för en ny simhall, är det motiverat? Finns det bättre sätt att hantera utredningar och förstudier?

Det finns olika idéer om hur framtiden för Motalas simhall ska se ut, men hur mycket är det rimligt att ett förarbete ska få kosta?

Det finns olika idéer om hur framtiden för Motalas simhall ska se ut, men hur mycket är det rimligt att ett förarbete ska få kosta?

Foto: Andreas Ekström

Ledare2024-07-13 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

När man läser kommentarer på MVT:s hemsida och i sociala medier är det påfallande ofta som det klagas på eller raljeras över utredningar och förstudier som politiker vill ha. Kan det inte bara bli verkstad av det, måste allting utredas till förbannelse? Ibland är den frågeställningen värd att ta upp på ett seriöst sätt.

Inför 2025 pågår nu en genomgång av budgetförslagen för Motala kommun. Det finns många gemensamma nämnare, vilket är bra. Det finns också tydliga skillnader, vilket också är bra. Det gör att det i praktiken kan finnas olika alternativ att lägga sin röst på i det kommande kommunvalet 2026.

I budgetarna berättar partierna vitt och brett om vad de vill göra. Resultaten i skolan måste bli bättre, särskilda boenden för äldre byggas, klimatåtgärder sättas in och förvaltningar göras om. Idéer saknas definitivt inte.

Politiker har ett ansvar för att vara närvarande i samhället, lyssna in invånarnas åsikter, kombinera det med sina egna idéer och sin egen ideologi, för att slutligen komma fram till förslag på vad som ska göras.

Det är här som utredningar och förstudier kommer in i sammanhanget. Det räcker nämligen inte bara att säga att någonting ska göras. Därefter måste tjänstepersoner ta över och undersöka hur det kan göras och till vilken kostnad, innan beslut fattas.

Resultatet ska helst presenteras på ett strukturerat sätt och gärna med flera olika alternativ på lösningar. Utifrån det kan politikerna ta ställning till vilken väg de gå vidare på, om de vill gå vidare. Ibland blir det för dyrt – exempelvis för nya ishallar vid riksväg 50.

undefined
En av idéerna är att utöka Motala simhall med en ny bassäng på en del av dagens parkeringsplats.

Det här är i grunden ett bra system för att försöka hantera skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt. Det går inte att bara kläcka ur sig en idé och förvänta sig att den blir genomförd utan en plan för hur det ska göras eller kunskap om vad det kommer att kosta. Det finns det tyvärr alldeles för många exempel på.

Samtidigt finns det gränser för hur mycket en utredning eller förstudie rimligtvis kan få kosta för att ge ett tillräckligt underlag för att gå vidare med ett välgrundat beslut.

Vad sägs om 14 miljoner för ett förarbete? Det är ett konkret och aktuellt exempel från Motalas budgetar, när det gäller en ny simhall på befintlig plats. Det motsvarar ungefär 14 heltidstjänster under ett år för högkvalificerad personal. Är det rimligt?

Det borde kunna gå att hitta andra sätt att utreda frågan, som åtminstone delar upp kostnaden i olika steg som ger möjlighet att fatta beslut om vägval i tidigare skeden. Då minskar åtminstone risken för att kasta pengar i sjön. Förlåt, i bassängen.