Budgetpunkterna– det här ska kommunen satsa pengar på

Det är budgettider. Här är några av de viktigaste punkterna i Samverkan för Motalas budget.

Motalas politiktoppar Marcus Lejonqvist (SD), Mark Henriksson (M), Sara Ankarberg (L) och Erik Forslund (KD) berättar att de är stolta över sin budget.

Motalas politiktoppar Marcus Lejonqvist (SD), Mark Henriksson (M), Sara Ankarberg (L) och Erik Forslund (KD) berättar att de är stolta över sin budget.

Foto: Andreas Ekström

Motala2024-07-08 12:00

Skola:

– Vi ger 40 miljoner kronor extra till skolan. Vi vill inte ha några effektiviseringar på pedagogisk personal, säger Erik Forslund, gruppledare för KD och fortsätter:

– Vi kompenserar fullt ut för ökade kostnader för demografi, lön, pris och hyror. Det är snudd på unikt inom kommunsektorn idag.

Vad är unikt? Kompenserar man inte alltid för exempelvis inflation och lön?

– Det är inte helt ovanligt i kommunsverige att man inte kompenserar fullt ut för löner och kostnadsökningar. Det innebär att det blir smygbesparningar för att klara av budgeten. I Motala har vi tagit fram en modell för att förvaltningarna inte ska behöva oroa sig för att pengarna inte ska räcka när det är inflation och ganska höga löneökningar som det ser ut att bli även de kommande åren, säger han.

De menar att skolverksamheten har stora utmaningar framför sig med låg måluppfyllelse och hög frånvaro, något som man vill stävja. Därför ska de satsa extra på är att stötta elever med särskilda behov.

– Det är många olika saker som påverkar och hänger ihop. Det handlar inte om enskilda insatser utan det är mycket som ska göras för att öka närvaron, säger Sara Ankarberg (L).

Campus Motala:

Tanken är också att Campus Motala ska färdigställas under 2025. Då ska det köpas inventarier och intentionen är att kunna dra igång våren 2026.

undefined
Motalas politiktoppar Marcus Lejonqvist (SD), Mark Henriksson (M), Sara Ankarberg (L) och Erik Forslund (KD) berättar att de är stolta över sin budget.

Vård och omsorg:

I de styrandes budget satsas 41 miljoner på socialförvaltningen. Här menar majoriteten att man kompenserar fullt ut som man gör med utbildningsförvaltningen. Befolkningen i Motala blir äldre, något som behöver hanteras. 

– Ska man flytta in på ett äldreboende eller kanske få hemtjänst då kan det bli en livskris. Här ser vi att vi skulle kunna anställa en äldrekurator som är med och stöttar på vägen. Vi ser att det kan minska eventuell psykisk ohälsa, säger Sara Ankarberg (L). 

Utöver äldrekuratorn satsar man även på något som de kallar seniorcenter.

– Det här kommer utredas mer exakt vad det innebär. Men vi pratar inte om en ny dagstuga. Utan det här ska vara en person som kan knyta samman äldre med till exempel andra äldre, föreningsliv eller olika utbildningar, säger hon och beskriver personen som en spindel i nätet.

Lokaler och lokaler:

Lokaler är något som löper genom flera punkter. I kommunens skolor och förskolor är det mycket som ska göras. Erik Forslund menar att många av dagens skolbyggnader en del av det han kallar för 70-talssverige och att det finns ett enormt renoveringsbehov.

– Bildningsnämnden har tagit ett inriktningsbeslut att vi ska gå mot större enheter. Vi får modernare och mer ändamålsenliga lokaler som dessutom får en väldigt bra driftekonomi.

Man planerar för en investering på nära 100 miljoner för att skapa en plats att samla en huvuddel av kommunens administrativa personal.

– Planen är att det här ska starta 2025 och att skapa verksamhetslokaler för kommunanställda. Idag sitter de anställda runt om i hela kommunen, vi skulle gärna se att vi kan samla dem i en enhet. Det är en stor investering men nettoeffekten över tid kommer ge goda effekter, säger Mark Henriksson (M).

Torget:

En fråga som berör är centrum. Vad kommer att ske där, ska det ens något göras?  Majoriteten vill satsa 20 miljoner kronor 2025 och 20 miljoner 2026 på Stora torget. Man vill även se över möjligheten att skapa ett tydligare stråk från hamnen till Stora torget.

undefined
Stadsparken i Motala kommer att få en utomhusscen, det räknar politikerna med även om de inte vill lova något.

Stadsparken:

Sju miljoner planeras för en utomhusscen i Stadsparken. Hur den kommer att se ut är inte bestämt än.

undefined
Vad ska det bli av bryggan i Varamon? Det är en av sakerna som nu kommer att utredas.

Varamon:

De styrande tänker satsa tre miljoner för att, som Mark Henriksson beskriver, skapa en ännu bättre miljö. Man har även avsatt pengar för att fixa bryggan. Totalt rör det sig om cirka fem miljoner.

– Målet i år är att utreda bryggan och se vad vi kan göra med den, om vi kan förlänga den, se vad vi kan göra med den, säger Marcus Lejonqvist (SD).

undefined
Simhallens framtid ska nu utredas. De styrande i Motala räknar med att det arbetet ska komma igång under 2025.

Simhallen:

Simhallsfrågan har levt väldigt länge. Under flera års tid låg frågan i Lalandias händer. Nu blir det inget Lalandia.  Totalt satsas 14 miljoner i budgeten nästa år och arbetet med en förstudie ska komma igång 2025.

Hur ska ni ha råd med allt detta?

– Vi ser att vi hämtar in effektiviseringarna utan att behöva spara på social- och pedagogisk omsorg. Vi hittar pengarna inom exempelvis att vi slår ihop förvaltningar, tittar på personalekonomi och olika inköpssystem. Det är många saker. Vi får minskade kostnader på fastigheter när vi slår ihop dem till exempel, säger Henriksson.

Totalt handlar det om 51 miljoner kronor som ska sparas in.

Budgetfrågan avgörs i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!