När krisen eller kriget kommer, vad ska du göra då? Denna fråga är högaktuell i och med att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i dagarna har skickat ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till alla svenska hushåll. Men när krisen eller kriget kommer, hur vet du det? Är du en del av allmänheten som får ta del av varningarna, eller hamnar du utanför?
Nu på måndag, klockan tre på eftermiddagen, är det åter igen dags för ett test av systemet för utomhusvarning. Det handlar om den för de flesta välkända tutan ”Hesa Fredrik” som högljutt ska varna sin omgivning när någonting farligt har inträffat. Vid ett så kallat ”viktigt meddelande till allmänheten” ljuder signalen sju sekunder åt gången, med 14 sekunders paus emellan.
Om du hör signalen ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation, för att därefter lyssna på P4. Det här vet många av oss, men vad gör du om du inte hör signalen? Det är nämligen många som inte nås av den.
Via så kallad ”crowdsourcing”, där allmänheten själv får rapportera in om de hörde signalen eller inte, analyserar MSB via hemsidan krisinformation.se numera utfallet kring viktigt meddelande till allmänheten. Under de senaste åren har utvärderingar gjorts vid ett antal tillfällen och de inmatade rapporterna har ökat med tiden.
Under det senaste testet i mars 2018 svarade nästan 13 000 personer på frågan om de hörde signalen. Ungefär 9 500 av de som deltog hade hört signalen, vilket är ungefär tre fjärdedelar. Om det är bra eller dåligt är svårt att säga utan någon närmare analys, men låt oss anta att var fjärde person missar signalen. Det innebär i så fall att det viktiga meddelandet till allmänheten inte inkluderar alla.
Var finns då dessa anläggningar som distribuerar ljudsignalerna? I Vadstena kommun finns det två stycken, båda placerade inne i Vadstena. I Motala kommun finns det 19 stycken, samtliga placerade inne i Motala. Det är till viss del förståeligt att så är fallet, med tanke på koncentrationen av människor och effekterna av att en olycka inträffar, men det bör ändå ge en liten tankeställare.
19 tyfoner finns placerade från Råssnäs i väster till Charlottenborg i öster. Det är många tyfoner på en liten yta. En ort som Borensberg har inte en enda tyfon som kan varna allmänheten. Tyfoner finns inte heller i Askersund, Skänninge, Mantorp eller Ljungsbro. Det handlar alltså inte bara om landsbygd som blir utan varning. Även relativt stora tätorter vid vägar och järnvägar med tung trafik och potentiellt farligt gods lämnas utanför.
Som med det mesta måste omfattningen av systemet för utomhusvarning ställas i relation till de kostnader som det medför. Det är ändå svårt att se att det skulle medföra gigantiska kostnader att åtminstone täcka in de större orter som finns utanför kommunernas huvudorter.
Även om tekniken i dag medger utskick av viktigt meddelande till allmänheten via sms till alla telefoner inom ett visst geografiskt område är den ljudliga signalen basen i systemet och den bör nå en större andel av befolkningen. Här kan kommunerna själva spela en aktiv roll i att påverka myndigheterna. Finns viljan att göra det?