Inget svar gavs på central fråga om Motalas företagsklimat

Det finns en samsyn om att det dåliga omdömet från företagen är ett problem, men vad situationen beror på saknar fortfarande svar.

Elias Georges (S) och Mark Henriksson (M) är överens om att utvecklingen för företagsklimatet är sorgligt. Varför det är så är bevisligen svårare att svara på.

Elias Georges (S) och Mark Henriksson (M) är överens om att utvecklingen för företagsklimatet är sorgligt. Varför det är så är bevisligen svårare att svara på.

Foto: Sofia Axelsson

Ledare2024-08-21 05:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Mål och budget för 2025 var det stora ärendet under måndagens kommunfullmäktige i Motala, men i dag fortsätter vi med ett annat ämne. Företagsklimatet i Motala kommun, som att döma av Svenskt Näringslivs undersökning har försämrats avsevärt på kort tid.

Ämnet har diskuterats tidigare på olika håll. Denna gång var det oppositionsrådet Elias Georges (S) som i en interpellation hade ställt frågor till kommunalrådet Mark Henriksson (M) kring situationen, mot bakgrund av att Motala sjönk från omdömet 3,23 till 2,94 i den senaste undersökningen. Årets kommunrankning presenteras i slutet av september.

Georges anser att resultatet är på en alldeles för låg nivå, vilket är lätt att instämma i. Henriksson instämde även i Georges åsikt att det är en sorglig utveckling och ställde samtidigt en klok och mycket viktig fråga. Vad är det som gör att resultaten har fallit så drastiskt på bara ett års tid?

Något svar på denna helt centrala fråga gavs dessvärre inte under debatten. Den enda kommentaren rörande den egenställda frågan var att kommunens myndighetsutövning får bra betyg. Det är bra i sig, men sedan då? Vad beror den stora nedgången på? Här borde det åtminstone finnas någon form av bedömning, men svaret uteblev.

undefined
Mark Henriksson (M) fick svara på en interpellation från Elias Georges (S) under måndagens kommunfullmäktige.

Svar gavs däremot betydligt bättre rörande vad som görs för att vända utvecklingen. Kommunen har inrättat ett näringslivsutskott och ett näringslivsråd för att skapa ett bättre samarbete. Kommunen har också sett över konkurrenspolicyn, försöker öka möjligheterna för fler lokala företag att delta i upphandlingar, genomför fler företagsbesök och utbildar personal inom service. Med mera.

Till delar baseras åtgärderna på undersökningens svar från företagarna, vilket är bra. Samtidigt kan man fråga sig varför åtminstone en del av de här sakerna inte redan har funnits på plats sedan tidigare? Men, bättre sent än aldrig.

Har då kommunen gjort något särskilt för att försämra resultatet mellan de två åren, undrade Henriksson. Därefter svarade han raskt nej på sin egen fråga. Frånvaron av förklaringsfaktorer från kommunalrådet kvarstod.

Georges medskick var att tänka på helhetsbilden. Företagare i kommunen är ofta även invånare som känner av förändringar i skolan, betalar parkeringsavgifter, har anhöriga inom äldreomsorgen och så vidare. Det är också sant, men det borde finnas mer konkreta förklaringsfaktorer som lurar i vassen.

Det krävs insikt och förståelse för ett komplext problem för att kunna ta itu med det. Där kändes det inte riktigt som att de två politiska huvudkombattanterna i Motala kommun nådde hela vägen fram den här gången. Vi får klura vidare.