Över 30 000 företagare runt om i Sverige har nyligen deltagit i den enkät som ligger till grund för Svenskt Näringslivs bedömning av företagsklimatet i Sverige. Den fångar upp många olika aspekter och är huvudsakligen, som så många andra enkäter av det här slaget, en mätning av människors attityder till olika saker i samhället.
På en skala från 1 till 5 får de svarande betygsätta olika faktorer, som därefter komponeras till ett slutgiltigt sammanfattande omdöme. Bäst i Sverige denna gång år 2024 är Vårgårda kommun i Västergötland, sex-sju mil nordost om Göteborg, med sina drygt 12 000 invånare.
Med helhetsomdömet 4,82 i ryggen kan den klassiska Alliansen som styr kommunen sträcka på sig lite extra och göra sig redo för att välkomna politiker och tjänstepersoner från andra kommuner runt om i landet, för vem vill inte göra ett studiebesök just i Vårgårda och bättre förstå vad som ligger bakom framgången?
Tar vi en titt på de lokala resultaten på den östra sidan av Vättern landar Vadstena kommun i det sammanfattande omdömet på 3,83. Det är exakt samma resultat som föregående år, vilket då gav plats 79 i landet.
Positiva trender hittas inom bland annat dialog med politiker och information från kommunen. En noterbar nedgång är dock området ”kommunens upphandling” som sjunker kraftigt från 3,32 till 2,89.
En liknande utveckling på upphandlingsområdet hittas även i resultatet för Motala kommun, där det redan låga betyget 2,47 sänks till 2,27. Både dialog och information försämras däremot, till skillnad från i Vadstena.
När företagarna får svara på vad de ser som mest prioriterat inom området är det dessutom just dessa två delar som kommer överst i Motala, före frågor som brottslighet och kompetensförsörjning. Vadstenas företagare däremot vill allra helst ha fler bostäder, intressant nog.
Sammantaget landar Motala på det sammanfattande omdömet 2,94 och landar därmed lägre än fjolårets resultat 3,23. Frågan är hur mycket av nedgången som beror på verkliga förändringar i företagsklimatet och hur mycket som beror på större negativa händelser som har fått uppmärksamhet under det senaste halvåret? Det vet vi inte, men det är fritt fram att spekulera kring frågan.
Det blir dock ingen referens till någon rankning den här gången. Den kommer först efter sommaren, eftersom Svenskt Näringsliv i likhet med många andra aktörer väljer att sprida ut sina godsaker och därigenom få bättre exponering i media. Det funkar bevisligen ganska bra som strategi, så varför inte fortsätta på det spåret?
Vi återkommer därför sannolikt i höst med mer analys när det gäller kommunernas företagsklimat, eller åtminstone företagarnas uppfattning om klimatet.