Hur mycket är en bolagskoncern värd för Motala?

Demokratin tar stryk av ökad komplexitet i kommunens struktur.

Det är klurigt att förstå hur kommuner fungerar och det blir inte lättare med en bolagskoncern.

Det är klurigt att förstå hur kommuner fungerar och det blir inte lättare med en bolagskoncern.

Foto: Peter Calén

Ledare2023-12-02 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Ibland är det sannerligen inte lätt att förstå byråkratins språk. Krångliga ord och formuleringar underlättar inte för den som vill förstå vad politiker försöker att uppnå – eller vad de i vissa förekommande fall försöker att dölja.

Under kommande måndags sammanträde i Motalas kommunfullmäktige finns åtminstone ett ärende som har karaktären av att vara väldigt svårt att förstå. Ett ärende med den korta och koncisa rubriken ”Koncernstyrning”. Ett ärende som rymmer komplexitet, minst sagt.

Bakgrunden till ärendet är att kommunstyrelsen i februari 2023 beslutade att ”inrätta en beredning som ansvarig styrgrupp för fortsatt fördjupning av förstudien angående koncernstyrning”. Korrekt formulerat, men samtidigt svårförståeligt för gemene man. Nu är det i varje fall dags att på fullmäktiges decembermöte fatta beslut utifrån de slutsatser som har dragits av beredningens slutredovisning i kommunstyrelsen under oktober månad, i enlighet med tidigare fattat beslut.

Hänger du med i de byråkratiska svängarna? Allt det här kan tyckas vara väldigt tekniskt och krångligt. Så är det också. Det är klurigt att förstå sig på hur kommuner fungerar i vanliga fall och det blir inte lättare av att förslaget till fullmäktige är att bygga ett nytt koncerntänk, med ett antal olika ingående bolag.

Sammanfattningen i ärendet beskriver, logiskt nog, upplägget med flera olika aktiebolag i en viss struktur. Samtidigt beskriver sammanfattningen också vad som inte ingår i upplägget, nämligen det som fanns i förstudien om olika ”underkoncerner” för fastighetsutveckling – ordval som gör att begreppsmystiken tätnar ytterligare.

I klartext betyder det att Bostadsstiftelsen Platen i nuläget inte ingår i beredningens förslag kring byggandet av en ny bolagskoncern, men det skulle ändå kunna bli så i en framtid. Som bekant är styrande Samverkan för Motala och Liberalerna inne på att bolagisera Platen, medan oppositionen fortsatt säger nej till en sådan utveckling.

Avslutningsvis är det, med all respekt för att många politiker är kompetenta och intelligenta, sannerligen inte lätt att förstå sig på området koncernstyrning. Till stora delar behövs därför hjälp av jurister och ekonomer som kan tolka och guida bland lagar, regler och skattemässiga knep. Experter, som bland annat tillkommer i form av externa konsulter, med en kostnad.

Förändringen sägs ge fördelar, men transparensen och tydligheten gentemot invånarna blir lidande av den föreslagna förändringen. Demokratin och insynen tar stryk. Är det verkligen värt det?