Platens framtid utreds – men inte i koncernsamtalen

Motalas styre har inte gett upp idéerna om att driva kommunen som en koncern. Ett beslut närmar sig – så går resonemanget om den brännheta frågan om Platen.

Ska kommunen bli en koncern med moderbolag och dotterbolag som i Linköping?

Ska kommunen bli en koncern med moderbolag och dotterbolag som i Linköping?

Foto: Peter Calén

Motala2023-11-01 10:27

Tankarna om att bilda en kommunkoncern uppstod förra mandatperioden, men när ett förslag kom att göra om Bostadsstiftelsen Platen till ett aktiebolag som skulle kunna bli en del av koncernen och därmed möjliggöra avkastningskrav såg S, V och MP rött. Det fick det dåvarande minoritetsstyret att avbryta planerna. De försvann dock inte och nu har koncernstyrningsgruppen redovisat en rapport med ett förslag om framtiden.

– Vi vill bilda ett "Motala rådhus", ett moderbolag för koncernen och med en möjlighet att lägga till fler dotterbolag framöver, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

Inledningsvis skulle moderbolaget bara ha två dotterbolag: Sjöstaden Motala Fastighetsutveckling AB som i dag bara äger räddningsstationen via ett dotterbolag och Wettern AB som bland annat köpt mark i Varamon vid Kanalstaden.

– Det här är första steget, säger Mark Henriksson.

Bostadsstiftelsen Platen då?

– Vi har inte tittat på den frågan i beredningen. Om Platen skulle ingå eller inte är en fråga för bostadsstiftelsen. Det är en fråga som drivs hos dem för att se om det är möjligt, säger han och förklarar att de tittar på ägarformer. 

Han fortsätter:

– Jag tror att vi kommer kunna presentera den delen under höst-vintern.

Inför valet ville SD inte säga hur de skulle ställa sig i frågan om Platens närvaro i en kommunkoncern. Nu har de bestämt sig.

– Vi är överens om att skapa en stabil koncern med ett bra moderbolag. Platen utreder sin del och vi är inte främmande för att få in dem där, men det måste bli korrekt, säger Marcus Lejonqvist (SD).

I de tidigare tankarna om koncernbildning har det också diskuterats att skapa andra typer av bolag, exempelvis utvecklingsbolag tillsammans med privata aktörer. Man sneglar också mot Linköping som i dag har en stor koncern med bolag som Stångåstaden och Tekniska Verken.

– Där finns en annan ekonomi och verksamhet. Där har man helt andra krav på bolagen. Där är vi inte i dag utan det får vi docka på i framtiden. Så nu ser vi inga stora vd-arvoden eller något sådant, säger Mark Henriksson.

S har tidigare protesterat. Nu säger de än så länge att de avvaktar i frågan om att bilda ett moderbolag. Det beslutet väntas komma på kommunstyrelsen i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!